Hírek Elszakított területi hirek Zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Múlt hétvégén rendhagyó programmal megkezdődött a kilenc napig tartó Csíkszeredai Régizene Fesztivál. Ebben a különleges időszakban, különleges találkozások folyamán élő muzsikát is hallhatunk a jubileumi, negyven évet ünneplő Régizene Fesztiválon.

Concerto Spiralis • Fotó: Ádám Gyula

Július 16-án, csütörtökön 19 órától a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom kertjében szólalnak meg a Csíki Kamarazenekar vonós hangszereinek húrjai a Bécs és Velence – Barokk zenei utazás című előadásban. A tisztán vonós hangszeresekből álló együttes közép- és dél-európai muzsikát hoz hozzánk a barokk korból kevésbé számon tartott – bár igen jelentős – Bécsből, illetve a XVII. és XVIII. század egyik zenei nagyhatalmának számító Velencéből. Az „utazás során” olyan szerzők művei csendülnek fel, mint Schmelzer, Biber, Tuma, Vivaldi, Wassenaer és Buonamente.

Erich Türk • Fotó: Ádám Gyula

Este 9 órától pedig online követhetjük a Csíkszeredai Régizene Fesztivál visszatérő vendégének, Erich Türknek Régizene korabeli csíki orgonákon című, 2015-ben bemutatott koncertsorozat első orgonakoncertjét a csíkcsicsói, Páduai Szent Antal római katolikus templomból.

Július 17-én, pénteken 18 órától Csíkszeredában, a Mikó-vár udvarán újra a Csíki Kamarazenekaré lesz a főszerep, a Bécs és Velence – Barokk zenei utazás című előadás keretében. A program során hallhatók Vivaldi kora előtt keletkezett bécsi és velencei zeneművek is, hogy ezáltal összetettebb képet alkothassunk a két európai város korai és késői barokk stílusáról.

Este 21 órától ismét online repít el bennünket Erich Türk a régizene korabeli világába. Erich Türk nemzetközileg elismert orgonaművész, aki 1972-ben született Kolozsváron, jelenleg ugyanott a Gh. Dima Zeneakadémián tanít orgonát, csembalót, hangszertant és kamarazenét. Szólistaként és a Transylvania Barokk Együttes, a Balkan Baroque Band és más együttesek tagjaként számos fellépése volt Európa legtöbb országában. 2000-ben a bruges-i Nemzetközi J. S. Bach Orgonaverseny díjazottja volt.

Július 18-án, szombaton reggel 10 órai kezdettel kerékpártúrán vehetünk részt a Mária-úton. A családos túra útvonala közel 20 km hosszú lesz, és a kikapcsolódás mellett megismerkedhetünk Kájoni János életével és a régizenéhez kapcsolódó munkásságával is. Művészettörténeti és zenei ismeretekben bővelkedhetnek, akik jelentkeznek erre a programra. A túrán való részvétel regisztrációhoz kötött. A részletekről bővebb információt a fesztivál Facebook-oldalán találnak.

Concerto Spiralis • Fotó: Ádám Gyula

Este 18 órától a közönség újból találkozhat a zenészekkel a Mikó-vár udvarán. A Concerto Spiralis Kájoni és kora című előadása egy nagyszerű körképet mutat Kájoni János korának zeneirodalmáról. A koncerten a Kájoni Codexben szereplő vokális egyházi és hangszeres művek csendülnek fel.

Este 19 órától 40 év címmel kezdetét veszi a már hagyományossá vált borkóstoló, amely alkalmával megismerkedhetünk a Vinkli borszaküzlet kifejezetten erre az alkalomra összeállított kínálatával. A különleges borok kedvelőinek szánt program keretében felvonultatott borok mindegyike kapcsolódik a 40-es számhoz. A részletekről bővebben olvashatnak a fesztivál Facebook-oldalán. 21 órától pedig harmadik alkalommal láthatjuk Erich Türk lélegzetelállító orgonakoncertjét, ezúttal a csíkdelnei Keresztelő Szent János római katolikus templomból.

A Codex együttes • Fotó: Ádám Gyula

Július 19-én, vasárnap a fiatalabb korosztálynak is kedveskednek a szervezők. 17 órától kezdetét veszi a Codex együttes A sárkányölő deák című zenei mesejátéka. Az elsősorban gyerekeknek szóló előadás a 17–18. századi erdélyi, magyar és nyugat-európai királyi és főúri udvarok világába kalauzolja a hallgatóságot. A mesejáték főhősének viszontagságai kicsikhez és nagyokhoz egyaránt szólnak, miközben megismerkednek az erdélyi és a nyugat-európai régizene gyöngyszemeivel.

18 órától szintén a Codex együttes előadásában hallhatjuk a Boldog ember, akinek sokra nincsen gondja – In Memoriam Pálóczi Horváth Ádám című előadást.

Mindkét előadás helyszíne a Mikó-vár.

A Ványolós család • Fotó: Fazakas Gabriella

Forrás: romkat.ro