Hírek Magyarországi hírek Veres András: A keresztényellenesség elleni küzdelem az egyház egyik legfontosabb feladata

Veres András: A keresztényellenesség elleni küzdelem az egyház egyik legfontosabb feladata

Az erősödő keresztényellenesség és a szekularizáció elleni küzdelmet, valamint a hit továbbadását nevezte Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerdán újraválasztott elnöke a Magyar Katolikus Egyház legfontosabb feladatának az elkövetkező években.

Veres András az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az elmúlt időszakban “szűkebb környezetünkben is” “felütötte fejét” a keresztényellenesség.

A korábban mindig jelen lévő “ideológiai kihívások” mellett megjelentek a régóta nem tapasztalt egyház- és keresztényellenes “akciók”. Ezzel a jelenséggel szemben az egyháznak mindenképpen fel kell vennie a küzdelmet

– mondta. Fontosnak nevezte azt is, hogy megerősödjenek a plébániai közösségek a hit továbbadásában, segítve ezzel, hogy legyenek papi hivatások. Hangsúlyozta: nagy szükség van a hívek minél nagyobb számú és minél elkötelezettebb részvételére az egyház életében, hogy az “ne a papok egyháza, hanem a hívők közössége” legyen.

Veres András az elnökválasztásról elmondta: a püspökök testülete ötévente titkos szavazással választja meg elnökét, a konferencia valamennyi tagja szavazhat, de csak a megyés püspökökre lehet voksolni. Kitért arra is: sem az elnök, sem más püspök nem áll a többi felett, a saját egyházmegyéjét minden püspök teljes felelősséggel és önállósággal irányítja, és csak Rómának van alárendelve. Hozzátette: az MKPK az egyház egyetemes jogrendszere alapján dönt az egész országra vonatkozó lelkipásztori, közigazgatási, illetve liturgiai kérdésekben. Ezt a munkát koordinálja, vezeti az elnök, illetve a négytagú Állandó Tanács.

Az MKPK elnöke arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány miatt várhatók-e ismét a szentmisékre, illetve a templomok látogatására vonatkozó korlátozások, azt felelte: a konferencia feltehetően csütörtökön megfogalmaz majd egy közös nyilatkozatot, de a megyés püspökök önállóan döntenek majd az esetleges korlátozásokról. Megjegyezte: ezt indokolja az is, hogy az országban különböző a járványügyi helyzet. Azt is mondta, véleménye szerint a templomokat soha, semmilyen körülmények között nem szabad bezárni; az embereknek mindig meg kell adni a lehetőséget, hogy a templomban imádkozhassanak. Ugyanakkor nyilván az emberek biztonságát és az állami javaslatokat is szem előtt tartva döntenek majd.

Forrás: MTI; Fotó: MTI