Hírek Magyarországi hírek Varga Judit: Nem árt alaptörvényi szinten is kimondani, mit jelent a házasság és a család

Varga Judit: Nem árt alaptörvényi szinten is kimondani, mit jelent a házasság és a család

Talán evidenciaként hangzik, de olyan időket élünk, hogy nem árt nyíltan alaptörvényi szinten is kimondani, hogy mit jelent a házasság, mit jelent a család – mondta Varga Judit igazságügyi minisztert Magyarország élőben című műsorunkban.

„Ön a beterjesztője annak a javaslatnak, amely a veszélyhelyzet 90 nappal való meghosszabbításáról szól. Mi indokolja ezt most? (…) Mi az, amit nem lehet a kétharmados parlamenti többséggel megszavazni egy ilyen járványhelyzetben?”

–          kérdezte Földi-Kovács Andrea.

„Eljárási szempontból egy egyszerű válasz van. Ugye mindig limitált azon előterjesztéseknek a száma, amelyeket egyébként gyorsított eljárásban lehet elfogadni, ez nyilván nem elegendő. Egyébként meg az alkotmányos követelményeknek való megfelelés szolgálja azt, ami ma történt, hiszen az Országgyűlés tudja csak megadni azt a felhatalmazást a kormánynak, hogy az egyébként alkotmányosan csak 15 napig hatályban lévő egyedi intézkedések hatálya meghosszabbodjék. És ezért gondoljuk úgy, hogy a nemzetközi hírek alapján is 90 napon belül reményeink szerint lesz vakcina. (…)”

–          válaszolta Varga Judit.

„Ma került fel a parlament honlapján az ön által jegyzett törvényjavaslat, Magyarország alaptörvényének 9. módosításáról. Az szerepel benne, hogy az alaptörvény első paragrafusát írnák át. Bekerülne, hogy az anya nő, az apa pedig férfi. Egészen pontosan mit takarna ez a 9. paragrafus?”

–          tette fel a kérdést a műsorvezető.

„Talán evidenciaként hangzik, de olyan időket élünk, hogy nem árt ezt nyíltan alaptörvényi szinte is kimondani és egyértelművé tenni, hogy mit jelent a házasság, mit jelent a család. Nem gondoltuk volna korábban még az alaptörvény reformjánál, hogy erre egyszer sor kerülhet. Jogtechnikai szempontból meg természetesen az Igazságügyi Minisztérium folyamatosan vizsgálja az alaptörvény hatályosulását. Ez nekünk feladatkörünk is, és hogy ezt ellássuk. És erre a megállapításra jutottak a tárcák és az egyeztetések, hogy természetesen eljött az idő, hogy egy ilyen magas szintű családvédelmet foglaljunk alaptörvényi védelmi szintbe.”

–       mondta Varga Judit.

https://video.mno.hu/embed/242468

Forrás: hirtv.hu