Hírek Elszakított területi hirek Magyarországi hírek Újraindulnak a pályázatok

Újraindulnak a pályázatok

Négy támogatási területen összesen mintegy 2.2 milliárd forintot kapnak a pályázók- mondta Potápi Árpád János a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkára a Hírtv Magyarország élőben című műsorban.

Rekordmennyiségű, 3750 pályázat érkezett be a tavaly, amelyekből a járvány miatt kialakult és megváltozott életkörülményeikre való tekintettel, az idén a fejlesztések és a működésekre kapnak a pályázók. Folyamatosan értesítik őket és teljesen nyilvános a nyertesek névsora.

Támogatják továbbá a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Alapítványának tehetségműhelyeit és a “Szülőföldön okosan” szakképzési programot Marosvásárhelyen – ismertette a részleteket Potápi Árpád János. Az ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységének támogatására több mint 87 millió forintot különítettek el; 181 kérelmezőből 115-en kapnak támogatást. A forrásból részesül többek között az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület és a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség. Támogatják tudománynépszerűsítő történelemi estek szervezését Komáromban Trianon 100. évfordulója alkalmából, valamint a székelyföldi értékmentést: kihalóban lévő népi mesterségek bemutatását, oktatását Csíkkarcfalván, illetve ifjúsági önkéntesek képzését Gyulafehérváron.

A diaszpórában élő magyarság szervezetei és az ott magyar nyelvű oktatást végző tömörülések számára 364 millió forint áll rendelkezésre; 449 kérelemből 261 kap támogatást. Segítik többi között az Uruguayi Magyar Otthon működését, a vancouveri magyar újságot, az Oslói Magyar Tanoda fenntartását és működését, a Chacói Magyar Klub működését. Támogatásban részesül a New York-i magyar iskola, és jut a támogatásból a Bécsi Magyar Iskolaegyesület programjaira is.

Összegzése szerint a nemzetpolitikai államtitkárság évente meghirdetett nyílt pályázati felhívásai az egyik legfontosabb támogatási formát jelentik a külhoni magyarság számára.

Forrás: bgazrt.hu / hirtv.hu