Hírek Amerikai hirek Új kommunikációs csatornát indított Donald Trump

Új kommunikációs csatornát indított Donald Trump

Miután az Egyesült Államok előző elnökének, Donald Trumpnak a fiókjait a Facebook, az Instagram, a Twitter és a YouTube közösségi oldalak a tavaly novemberi elnökválasztás idején előbb cenzúrázták, majd később – a washingtoni Capitolium január 6-án történt ostroma után – eltiltották az akkori elnököt fiókjainak használatától, megígérte, hogy saját oldalt fog létrehozni, amelyen keresztül cenzúra nélkül tud majd kommunikálni követőivel és üzenni ellenfeleinek is. Ez meg is történt, és most elindult a Twitterhez hasonló üzenőfala, amelyen az aktuálpolitikával kapcsolatos kommentárjait lehet majd olvasni, amelyeket a követők megoszthatnak a Twitteren és a Facebookon. A From the Desk of Donald J. Trump néven futó oldal itt érhető el.

Az oldal több hónapra visszamenően tartalmazza Trump korábbi közleményeit. Az új weboldal egyelőre egyirányú kommunikációs forrás, azaz csak a korábbi elnök közlendőit, üzeneteit tartalmazza, de az elsődleges célja éppen az, hogy újra kapcsolatba léphessen az interneten keresztül a külvilággal. Az üzenőfalat korábbi kampánymenedzsere, Brad Parscale hozta létre a Campaign Nucleus digitális rendszer keretében, amely politikai kampányok és szervezetek támogatására jött létre – írja a Fox News.

Ez nem egy közösségi oldal, ahol mások posztolhatnak üzeneteket, de tanácsadói elmondása szerint hamarosan ilyen funkciókra is lehet majd számítani. Trump előszeretettel használta a közösségi oldalakat, elsősorban a Twitteren keresztül fejtette ki kendőzetlen szavakkal álláspontját hazai és nemzetközi eseményekkel kapcsolatban. Mint lapunk is beszámolt róla korábban, Trump fontolgatja indulását a 2024-es elnökválasztáson, ehhez kapcsolatba kell lépnie a konzervatív szavazótáborral.

A legnagyobb közösségi oldalak és internetes videómegosztó portálok a Capitoliumnál januárban történt eseményeket követően egymás után határoztak arról, hogy eltiltják a korábbi elnököt fiókjainak használatától. Döntéseiket leginkább azzal magyarázták, hogy szerintük Trump gyújtó hangú beszéde és közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat. Az új kommunikációs platformot egy nappal azelőtt indították el, hogy a Facebook közösségi oldal illetékes bizottsága bejelenti, véglegesen törlik-e Trump korábban zárolt fiókjait. A Twitter már februárban közölte, hogy végérvényesen eltiltotta a közösségi oldal használatától a volt elnököt.

„Azt tapasztalhattuk a technológiai óriásvállalatoktól, hogy ha nem értesz egyet a filozófiájukkal, akkor törölnek.

Lesz egy platformunk, ahol az emberek szabadon kommunikálhatnak anélkül, hogy félniük kellene a megtorlástól vagy a törléstől” – fogalmazott korábban Corey Lewandowski, Trump egykori vezető kampánytanácsadója.

A Twitter konzervatív alternatívájaként emlegetett Parlert pedig az Amazon lehetetlenítette el idén januárban, amikor a technológiai platformot biztosító Amazon hozzáférhetetlenné tette a szolgáltatást a felhasználóknak. A Google és az Apple már megelőzőleg eltávolította online boltjaiból az alkalmazást.

Fotó: Joe Raedle / Getty Images Hungary

Forrás: Magyar Nemzet