Hírek Amerikai hirek Tüntetések Seattle-ben: összecsapások, erőszak, gyújtogatás

Tüntetések Seattle-ben: összecsapások, erőszak, gyújtogatás

Könnygázzal oszlattak fel egy erőszakba torkolló tüntetést a rendőrök az egyesült államokbeli Seattle-ben szombat este, miután előző nap a szomszédos állam fővárosában, Portlandben is összecsapások voltak a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen demonstrálók és a biztonsági erők között. A Texas állambeli Austinban lövéseket adtak le szintén szombaton egy tüntetésen, egy ember halálos lövést kapott.

A sajtó beszámolói szerint a rendőrök annak hatására kezdtek a több ezer fős tömeg feloszlatásába a Washington állam északnyugati részén található Seattle-ben, hogy tucatnyian a tömegből felgyújtották a fiatalkorúak börtönének és bíróságának egy félig kész épületét. Huszonöt embert vettek őrizetbe a bűncselekménnyel kapcsolatban. A tömegoszlatás és az őrizetbe vételek során egy rendőr valamilyen robbanószerkezettől megsebesült a lábán.

A demonstrálók az ellen is tiltakoztak, hogy Donald Trump amerikai elnök szövetségi rendfenntartó erőket küldött több városba, köztük Seattle-be is az elharapódzó erőszakos bűncselekmények megfékezésére, és hírek terjedtek el arról, hogy ezek a szövetségi ügynökök több esetben túllépték a hatáskörüket.

A texasi Austinban mintegy százfős tüntetés volt szombaton, és több lövés is eldördült. Egy embert halálosan megsebesítettek – közölték a hatóságok, de egyelőre többet nem közöltek az esetről.

A coloradói Denverben is tüntetés volt szombaton. Valaki autóval a demonstrálók közé hajtott, egy tüntetőt pedig meglőttek.

Az Oregon állambeli Portlandben péntek éjjel törtek ki összecsapások feketejogi aktivisták és a szövetségi rendfenntartó erők között.

Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála után tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban, eleinte a rendőri erőszak ellen és a rendőrség működésének megreformálásáért, később a gyakran erőszakba torkolló megmozdulásokon azonban már más követeléseket is megfogalmaztak, köztük a rasszizmus elleni fellépés szigorítását.

Forrás: Magyar Nemzet / MTI