Hírek Amerikai hirek Trump jól áll a győzelmet biztosító billegő államokban

Trump jól áll a győzelmet biztosító billegő államokban

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök 213, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt 238 elektori szavazatot nyert el az amerikai elnökválasztás legfrissebb állása szerint. Legalább 270 elektort kell megszerezni a végső győzelemhez. (Az elektori kollégium jelentőségéről itt írtunk.)

Azokban az államokban, ahol már megtörtént az urnazárás, és megkezdődött a szavazatok összeszámlálása, Donald Trump huszonkettőben szinte biztosan nyert (Alabama, Arkansas, Dél-Dakota, Dél-Karolina, Észak-Dakota, Florida, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nyugat-Virginia, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Wyoming), Joe Biden pedig tizenkilencben (Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Kalifornia, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New York, Oregon, Rhode Island, Új-Mexikó, Vermont, Virginia, Washington) és a fővárosban, Washington D. C.-ben, illetve Nebraska egyik választókerületében.

A fenti államok többsége republikánus vagy demokrata bástya, az igazi verseny azonban a billegő (csatatér-) államokban zajlik, amelyek közül már többen a végéhez közeledik a szavazatszámlálás, s a részeredmények alapján jól áll az elnök. A kulcsfontosságú küzdelmek közül a Fox News amerikai hírcsatorna szerint Floridában és Texasban is Trump győzött, előbbiben 51,3, utóbbiban 52,2 százalékos eredménnyel. Mindkét államban magas a szavazatok feldolgozottsága. Szintén megnyerhette a hivatalban lévő elnök Ohiót (53,4 százalék) és Iowát (53,2), amelyek szintén billegő államoknak számítanak. Florida, Ohio, Iowa és Texas mellett (amelyek 29, 18, 6, illetve 38 elektort adnak) Georgiában (16), Michiganben (16), Észak-Karolinában (15), Pennsylvaniában (20) és Wisconsinban (10) is

Trump vezeti a helyi szavazást, noha mindegyik államban Biden győzelmét jósolták a közvélemény-kutatók.

A billegő államok közül úgy tűnik, Arizona (11 elektor) és Minnesota (10) is a demokrata elnökjelölt mellett tette le a voksát.

Joe Biden még a 2016-os választáson Trumppal szemben induló Hillary Clintonnál is rosszabbul szerepel a jelenlegi állás szerint

– állapították meg a Fox News konzervatív hírtelevízió szakértői. Az összes leadott szavazatból eddig 66,9 millió voksot szerzett Biden, 65,2 milliót Trump.

Forrás: Magyar Nemzet