Hírek Clevelandi hirek Magyarországi hírek Trianon 100: hatvannégy magyar mondja el a Himnuszt

Trianon 100: hatvannégy magyar mondja el a Himnuszt

Hazánk 64 vármegyéből állt, himnuszunk 64 sorból áll. A Hazajáró Trianon 100. évfordulóján felkérte a műsor egykori szereplőit, 64 magyart a Kárpát-medence minden vidékéről – az Őrvidéktől Kárpátaljáig, Felvidéktől Délvidékig, sőt még Ausztrália és Amerika magyarjait is –, hogy mondják el a Himnusz egy-egy sorát. Ezzel azt üzenjük, hogy száz éve halálra ítéltek minket, de mégis élünk, mert a Kárpát-medencei magyarság egy és oszthatatlan – mondta lapunknak Moys Zoltán, a műsor író-rendezője.

A Hazajáró által felkért 64 ember határon túli régiókban él, Trianon következményeivel nap mint nap szembesülnek. Moys Zoltán nagyon örült annak, hogy felkérésüket mindenki azonnal, lelkesen elfogadta, és küldte is a videót, amelyet a karantén miatt a legtöbben telefonkamerával vettek fel.

– Az a missziónk, hogy Trianont ledöntsük. Tizenegy éve járjuk és mutatjuk be a Kárpát-medencei magyar közösségeket, abban reménykedve, hogy ezzel a megmaradásukat szolgáljuk. Nekünk minden nap Trianon-emléknap, ezzel fekszünk, ezzel kelünk. Száz éve megpróbálták kivégezni Magyarországot, de a mai napig élünk, és ez a 64 ember is arra emlékeztet. Noha szétszakíttattunk, és külön-külön nézve kisebbségben vagyunk, de a Kárpát-medencében még mindig mi, magyarok vagyunk a legtöbben. Ezt a tudatot szeretnénk megerősíteni, hogy erőt merítsünk belőle a jövőre – fejtette ki Moys Zoltán.

A videó 16.30 perckor debütált.

Forrás: Magyar Nemzet Pataki Tamás