Hírek Clevelandi hirek Események Trianon 100 Clevelandben+ ( Videó )

Trianon 100 Clevelandben+ ( Videó )

Az Észak-Kelet Ohiói Magyar Kulturális Központi emlék diófacsemete ültetés és megemlékezés

Észak Kelet Ohioi Magyar Kultur Központ

A clevelandi magyarság több szervezetben tömörült a hosszú, gazdag és termékeny éveik alatt, felsorolni is hosszú lenne és ha valakit kifelejtenénk, akkor talán még sértődés lenne belőle. Márpedig ezt teljes mértékben el szeretnénk kerülni, ugyanis egy igazi nemes kezdeményezés mögé álltunk be közösen az alapítványunk tagjaival. Tudomásunkra jutott, hogy Trianon 100. évfordulójára egy emlék facsemete ültetését javasolta Magyarország Ottawai Nagykövetsége a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai képviselőivel, a Kanadában működő magyar szervezetek vezetőivel, illetve a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával együttműködve. A Nemzeti Összetartozás Fája programot.minden diaszpórai magyar közösség számára ajánlották.

https://ottawa.mfa.gov.hu/news/nemzeti-oesszetartozas-faja-program

Ezt a felhívást kapta meg a clevelandi magyar közösség Magyarország chicagói főkonzul asszonyától dr. Bencsik Zitától. Ezt a nagyszerű ötletet karolta fel az alapítványunk és érdeklődésünkre néhány szervezet válaszolt is azonnal. Így alakult ki rögtön három helyszín, Hirami Magyar Klub, Szent Erzsébet és a Szent Imre római katolikus templomok, ahol könnyen meglehetett valósítani még ebben a zavaros, kaotikus mindennapokban is az emlékfa csemete ültetést.

A résztvevők közös fotója

Elsőként a Hirami Magyar Klub területén lévő emlékparkban találtunk helyet annak a kis diófa csemetének, amelyet a Trianon 100. évfordulójának emlékére ültettünk el közösen a klub néhány tagjának jelenlétében. Az összetartozás jegyében a hirami Magyar Klub vezetőségének meghívására csatlakozott az emlékezéshez a clevelandi Magyar Múzeum és az Akroni Amerikai-Magyar Klub is. A kis haranglábnál harangoztunk is, majd a himnuszok és egy közös imádság után elültettük a Nemzeti Összetartozás Fáját. Megöntöztük bőségesen, hogy biztosan meggyökerezzen az új földben és egészségesen fejlődve hirdesse az utánunk jövő generációknak a diaszpórai magyarság ragaszkodását őseik igaz múltjához,nyelvéhez és kultúrájához.

Csibi Lóránd

Fotók: Dávid Csaba

További fotók