Hírek Amerikai hirek Továbbra is Trump a legnépszerűbb politikus a pártján belül

Továbbra is Trump a legnépszerűbb politikus a pártján belül

Három hónappal azok után, hogy Donald Trump támogatói megrohamozták a Capitolium épületét, a republikánus párti szavazótábor nagy része még mindig nem hisz abban, hogy a korábbi elnök a felelős a történtekért. A Reuters hírügynökség, valamint az Ipsos piac- és közvélemény-kutató cég legújabb közös felmérésből ugyanis kiderül:

a Republikánus Párt támogatóinak fele szerint az amerikai törvényhozás épületének ostroma nagyrészt erőszakmentes tiltakozás volt, vagy azoknak a baloldali aktivistáknak a műve, akik le akarták járatni Trumpot.

A Reuters és az Ipsos felmérése alapján tízből mindössze három republikánus párti szavazó hibáztatja Trumpot a január elején történtekért. Ezzel ellentétben a válaszadók ötvenkilenc százaléka szerint a korábbi elnöknek igenis köze volt az eseményekhez. Az ezeröt felnőtt amerikai lakossal elvégzett közvélemény-kutatásból továbbá az is kiderül, hogy az állampolgárok hatvan százaléka szerint Joe Biden tisztességesen nyerte meg a választásokat.

A republikánus párti szavazók körében ugyanakkor hatvan százalék azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy a demokrata párti politikus választási csalással jutott a győzelemhez.

A március 30-án és 31-én elvégzett közvélemény-kutatás arra is rámutat: a republikánusok nyolcvan százalékának továbbra is pozitív a megítélése a volt elnökről, és tízből hat republikánus párti szavazó gondolja úgy, hogy Trumpnak indulnia kellene a 2024-es elnökválasztáson is.

Donald Trump tehát továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, és még mindig a legbefolyásosabb politikus a pártján belül.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök utolsó beszédét mondja a marylandi Andrews légitámaszponton, ahonnan az elnöki géppel floridai birtokára repül 2021. január 20-án
Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Forrás: Magyar Nemzet