Hírek Sport hirek Történelmi siker a jégen

Történelmi siker a jégen

A magyar küldöttség minden idők legjobb szereplését produkálva három-három arany- és ezüstéremmel zárta a világbajnokságot

Minden idők legjobb magyar szereplésével zárult a rövidpályás-gyorskorcsolyázók világbajnoksága a hollandiai Dordrechtben.

A 22 éves Liu Shaoang Magyarország első összetett világbajnoki címét szerezte meg, majd a vasárnapi zárónap másodszor is diadalmaskodott a szombati 500 méteres első helye után.

A Ferencvárosi Torna Club újdonsült világbajnoka szombati győzelmét követően elárulta: a verseny napján már biztosan tudta, hogy győzni fog.

“Ötszáz méteren nagyon számít, ki milyen időket fut, s én szombaton a negyed-, majd az elődöntőben is a leggyorsabb voltam, így a fináléban az egyes pályáról rajtolhattam. Nem mondom, hogy csúcsformában vagyok, de a januári gdanski Európa-bajnoksághoz képest sikerült lazábban, felszabadultabban korcsolyázom. Úgy érzem, hogy jól koriztam, örülök is az aranyéremnek nagyon, ám még nem akarok ünnepelni, mert vasárnap újabb futamok várnak rám. Őszintén remélem, hogy a vébé záró napja még szebb is lesz, mint volt a szombati” 

– mondta el a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség honlapjának, a hunskate.hu-nak az olimpiai- világ- és Európa-bajnok korcsolyázó.

A világbajnokság utolsó napján az 1000 méter és a 3000 méteres Szuperdöntő mellett a váltók döntőit rendezték meg.

A 3000 méteres szuperdöntő úgy indult, hogy hárman kilőttek a rajtnál, így Liu Shaolin mellett a holland Itzhak de Laat és a francia Sebastien Lepape körelőnybe került, sőt, utóbbi még tovább ment, így másodszor is utolérte a főmezőnyt. Ezzel egyben az is eldőlt, hogy magyar aranyérmes lesz összetettben, már csak az volt kérdés, melyik Liu fivér lesz az.

A 25 esztendős Liu Shaolint valószínűleg megzavarta a Lepape-nak szóló csengetés, így ő egy körrel a vége előtt teljesen kiengedett, emiatt de Laat mögött harmadikként ért célba, pedig a futamon belüli második hellyel övé lett volna az összetett világbajnoki cím. A magyar testvérpár mögött az orosz Szemjon Jelisztratov végzett harmadikként összetettben.

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó is sikeresen szerepelt, és ezüstéremmel zárta a tornát.

Az 5000 méteres fináléban a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és az amerikai születésű Krueger John-Henry mellett Burján Csaba kapott lehetőséget, aki így először versenyzett a vb-n. A futam eleje nagyon nyugodtan telt, a hollandok vezettek a magyarok előtt, a harmadik pozícióban pedig hol az oroszok, hol az olaszok korcsolyáztak. Utóbbiak aztán húsz körrel a vége előtt elestek, így a magyar érem már biztosnak látszott.

Tíz körrel a vége előtt a januári Európa-bajnoksághoz hasonlóan Burján Csaba esett el, innentől esély sem volt a magyar staféta győzelmére, amelynek már csak a vb-cím hiányzik a gyűjteményéből. A második hely végül annak köszönhetően lett meg a rajt-cél győzelmet arató hollandok mögött, hogy a másodikként célba érő oroszokat szabálytalanság miatt kizárták.

A magyarok minden idők legeredményesebb szereplésével, hat éremmel, köztük három arannyal zárták a vb-t: Liu Shaoang 500 méteren és összetettben diadalmaskodott és 1000 méteren ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor az 1000 méter aranyérme mellé összetettben második lett.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tőkés Máté

Forrás: sporthataroknelkul.hu