Hírek Elszakított területi hirek Topolyán a VMSZ-nek abszolút többsége lesz a képviselő-testületben

Topolyán a VMSZ-nek abszolút többsége lesz a képviselő-testületben

A VMSZ listája Topolyán az önkormányzati választáson kiemelkedően magas támogatottságot élvezett. Fremond Árpád a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai községi szervezetének elnöke sajtótájékoztató keretében számolt be a választási eredményekről.

Fremond Árpád elmondta, hogy a topolyai község területén bejegyzett 29 004 szavazópolgár közül 14 872-en éltek szavazati jogukkal, ezzel a részvételi arány meghaladta az 51 százalékot. Köszönetet mondott mindenkinek, aki élt szavazati jogával. Azt is elmondta, hogy azok közül, akik a szavazóurna elé járultak és érvényes szavazatot adtak le, 7627-en a Vajdasági Magyar Szövetség listájára szavaztak. Ez közel 52 százalékos támogatottságot jelent. Az eredmény azt jelenti, hogy a községi képviselő-testületben a VMSZ nevével fémjelzett listát 19 képviselői hely illeti meg a 35-ből. A Szerb Haladó Párt 13 mandátumot szerzett. Ezenkívül két szocialista és egy radikális képviselő alkotja majd a képviselő-testületet. Minden helyi szinten induló listának lesz tehát majd képviselője. A VMSZ Topolya Községi Szervezetének elnöke leszögezte, azokkal szeretnék folytatni az együttműködést, akikkel eddig is együtt dolgoztak, hiszen a közös munka eredményes volt.

Fotó: Tóth Péter

Elmondta még, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség az önkormányzati választáson a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával és a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal közösen indult, pontosabban a VMSZ listáján ezen pártok képviselői is helyet kaptak. De szerepeltek olyan civilek is a listán, akik be fognak kerülni a képviselő-testületbe, és akik egyetlen egy pártnak sem a tagjai.

A VMSZ községi szervezetének az elnöke azt is elmondta, hogy nagyon sokan kérdezik a választási eredmények ismeretében, hogy ki lesz topolya következő polgármestere. Közölte, hogy erről még nem született döntés. A helyi szervezetekkel valamint a párt vezetőségével és egyéb szerveivel a jövőben folytatnak majd arról egyeztetéseket, hogy ki töltse be a jövőben ezt a funkciót.

Fremond kiemelte azt is, hogy a választási adatok egyértelműen tükrözik, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség egy kisebbségi párt, viszont a politikáját nemcsak a magyarok támogatják a község területén. Olyan településeken is nagyon sok szavazatot kaptak, ahol kis számban élnek vagy egyáltalán nem is élnek magyarok. Külön mondott ezért köszönetet a község szerb, ruszin, szlovák és minden más nemzetiségű polgárának a támogatásért, hangsúlyozva, hogy minden polgár érdekeit szem előtt tartva politizáltak eddig is, így lesz a jövőben is.

Fremond fontosnak tartotta kiemelni, hogy a megszavazott nagy bizalom tulajdonképpen a jövőre nézve nagy felelősséget is jelent.

A VMSZ köztársasági és a tartományi listái is hasonlóan magas arányban nyerték el a polgárok tetszését a topolyai község területén. Technikai hiányosságok miatt azonban ma három szavazó helyen meg kell ismételni a köztársasági választást. Ezek a szavazóhelyek a 31-es számú, amelyik Gunarason található, a pacséri 37 es számú valamint Topolyán a 13-as számú szavazóhely. Fremond emlékeztetett rá hogy a Vajdasági Magyar Szövetség listája a köztársasági választási íven is a 4-es sorszám alatt szerepel és arra kérte a polgárokat, hogy járuljanak az urnák elé, szavazatukkal pedig támogassák a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági listáját.Tóth Péter

Forrás: vajma.info

Fotó: Tóth Péter