Hírek Vélemények/Publicisztikák Tompa Gábor a bolsevizmus felé hajló politikai korrektségről + Videó

Tompa Gábor a bolsevizmus felé hajló politikai korrektségről + Videó

Már nincsenek eszmecserék, nem a tárgyról beszélünk, csak szélsőséges reakciók vannak, egymás megbélyegzése. Nem az számít, hogy mit mondunk, hanem hogy ki mondja – foglalja össze Tompa Gábor a közéleti viták jellegét.

Több mint egy évtizedig tanított az Egyesült Államokban Tompa Gábor. A neves művész, a Kolozsvári Állami Magyar színház igazgatója, főrendezője a Székelyhon Tv Nézőpont műsorában a tőle megszokott keménységgel nevezi meg azokat a dolgokat, amelyek miatt elege lett a tengerentúli képmutatásból.  

Mint mesélte, a folytonos utazás mellett az is hozzájárult az ottani szerep feladásában, hogy az amerikai egyetemeken eluralkodik a politikai korrektségnek a bolsevizmus felé való eltolása. Itt vannak ezek az ultraliberálisok, akik magukat liberálisnak mondják vagy demokratáknak, noha semmi közük nincs a hagyományos liberalizmushoz. Ez egy olyan elfajzott dologgá vált, ami inkább a húszas évek Szovjetuniójára, a Ceaușescu-korszakra emlékeztet – fogalmaz a tapasztalatai alapján.

„Például az egyik diákom szerette volna Bertolt Brecht Szecsuáni Jólélek című darabját megrendezni, de leállították, mert kiderítették, hogy sértő és nem korrekt kínai szereplőket fehér színészekkel játszani”

– mesél el egy történetet, amely teljesen ellentmond annak, hogy a színház nem az elszigetelődésnek, hanem a közeledésnek a helye.

Tompa Gábor rendező Székely Blanka vendége a Nézőpont pénteki adásában.

Forrás: Szekelyhon.ro