Hírek Külföldi hirek Több mint száz civilt, köztük gyerekeket öltek meg a mianmari zavargások eddigi legvéresebb napján

Több mint száz civilt, köztük gyerekeket öltek meg a mianmari zavargások eddigi legvéresebb napján

„Úgy lőnek minket, mint a madarakat vagy a csirkéket, még a saját otthonainkban is” – mondta egy tüntető.

A helyi beszámolók szerint 114 embert öltek meg a mianmari fegyveres erők szombaton, az áldozatok között több gyerek is van – írja egy amerikai portál..

A mianmari zavargások legvéresebb napja volt – 24 óra leforgása alatt több mint száz civilt öltek meg a hatóságok, köztül gyermekeket is. Az áldozatok nagy része fegyvertelenül protestált a puccs által hatalomra került vezetés ellen. Mianmarban a februári puccs óta folyamatosan folynak a tüntetések az új hatalom ellen, amely fegyverrel és vérrel igyekszik érvényre juttatni akaratát. Az országban március 27-én tartották a fegyveres erők napját, ennek apropóján a fővárosban, Nepjidóban katonai parádét szerveztek. Ezt megelőzően a rádióban és a tévében is bemondták a hatóságok, hogy ne merjenek tüntetni a civilek, mert fejbe vagy hátba lőhetik őket a fegyveres erők. Ennek ellenére több városban is utcára vonultak a katonai junta hatalmát el nem ismerők, amelyet a fegyveres erők ígéretükhöz híven toroltak meg, és példátlan vérengzést tartottak: az országban összesen 114 embert öltek meg szombaton. A halálos áldozatok száma ezzel 400 fölé emelkedett.”Úgy lőnek minket, mint a madarakat vagy a csirkéket, még a saját otthonainkban is”

– szólaltatott meg a Reuters egy tüntetőt. A Myingyan városában élő Thu Ya Zaw elmondta, hogy a városában két tüntetőt öltek meg szombaton, ám ennek ellenére nem adják fel, és utcára vonulnak mindaddig, amíg a junta meg nem bukik.Az áldozatok közt sok gyerek van, Meiktila településen például egy 13 éves kislányt lőttek agyon a fegyveres erők a gyermek otthonában. Mandalaj városában 29 embert gyilkoltak meg – köztük egy 5 évest és egy másik 13 évest is. Velük együtt eddig összesen 20 gyermeket öltek meg a katonai erők a zavargások kirobbanása óta. Helyi beszámolók szerint egy egyéves gyerek szemét gumilövedékkel sebesítették meg.

A mianmari civilek rengeteg videót töltenek fel Twitterre a vérengzésekről, amelyeken jól látszik az országban uralkodó terror és a katonák különleges kegyetlensége.

A világ vezetői mélységesen elítélték a vérengzést, 12 ország – Ausztrália, Kanada, Dánia, Németország, Görögország, Olaszország, Japán, Hollandia, Új-Zéland, Dél-Korea, Nagy-Britannia, Egyesült Államok – védelmi vezetője írta alá azt a közös nyilatkozatot, amelyben azt írták:”A katonaságot nemzetközi irányelvek alapján kell vezetni, és azért felel, hogy megvédje az embereket – nem azért, hogy bántsa őket. Arra szólítjuk fel a mianmari hadsereget, hogy hagyjanak fel az erőszakkal, és építsék vissza azt a bizalmat és hitelességet az emberekben, amelyet tetteik miatt elveszítettek.”

Tom Andrews, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője tweetjében tömeggyilkosságnak nevezte a történteket. Andrews azt is nyilatkozta, hogy itt az ideje végre a közbelépésnek, amelyet ha nem is az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de egy nemzetközi csúcstalálkozóval lehetne elindítani.

Az ENSZ részéről ugyanis azért nehézkes az egyezkedés, mivel Oroszország és Kína kifejezetten jó kapcsolatot ápol a katonai juntával – mindkét ország képviselői ott voltak például a március 27-i katonai parádén, az oroszok ráadásul miniszteri szinten képviseltették magukat -, így komoly vétóhatalomként tudják megakadályozni az ENSZ-ben a komolyabb fellépést a mianmari hatalom ellen.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu