Hírek Külföldi hirek Tizenhat európai párt közös nyilatkozatot írt alá Európa jövőjéről

Tizenhat európai párt közös nyilatkozatot írt alá Európa jövőjéről

Az Európai Unió (EU) tagországainak tizenhat pártja, köztük a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) vezetői pénteken fővárosaikban egy időben Európa jövőjéről írtak alá közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot – közölte Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke Varsóban.

Kaczynski: Tizenhat európai párt közös nyilatkozatot írt alá Európa jövőjéről

Kaczynski: Tíz európai párt közös nyilatkozatot írt alá Európa jövőjérő lFotó: MH

A dokumentumot azért fogalmazták meg, mert megkezdődött az Európa jövőjéről szóló konferencia – mondta Kaczynski, hozzátéve, hogy „ennek céljai és struktúrái nem világosak”. „Feltételezhető, hogy olyan folyamatok elmélyítéséről van szó, amelyek nem az EU fejlesztését szolgálják, hanem mély, tartós válságot idéznek elő, olyan jelenségeket, amelyeknek semmi közük az alapító atyák elgondolásához és a közösség első éveinek gyakorlatához, egy szuperállamhoz, centralizációhoz, kulturális forradalomhoz vezetnek, melynek célja az eddigi társadalmi struktúrák lerombolása” – mondta Kaczynski.  

„Ilyen forradalmakat mi nem akarunk” – jelentette ki, párhuzamot vonva az EU-ban jelenleg észlelhető tendenciák, valamint „az európai és a világtörténelemből ismert elképzelések” között, amelyek következménye csupán „sok baj és a szabadság radikális korlátozása” lett.

A közös nyilatkozatban rögzített kezdeményezés támogatást jelent mindazok számára, akik meg akarják őrizni az európai hagyományt, az európai nemzeteket, ezek sokszínűségét, gazdagságát, és folytatni akarják az eddigi együttműködést, megőrizni a szabad mozgást, a gazdasági szabadságot, de az egyéni szabadságokat és jogokat, a demokrácia jogát is – indokolta meg a közös fellépést a PiS elnöke.

Eddig a közös nyilatkozatot tizenhat párt írta alá. A független Fidesz mellett csatlakozott hozzá az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsalád soraiból a Bolgár Nemzeti Mozgalom (IMRO), a Dán Néppárt (DF), a Görög Megoldás (EL), az Olasz Testvérek (FdI), a holland Helyes Válasz 21 (JA21), a Litvániai Lengyelek Választási Akciója (LLRA), a román Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNT-CD), a Jog és Igazságosság (PiS) és a spanyol VOX, az Identitás és Demokrácia (ID) szövetségből pedig az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az olasz Liga, a Finnek Pártja (PS), a francia Nemzeti Tömörülés (RN), valamint a Flamand Érdek (VB).

A PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció tagja az Európai Parlamentben. Az ECR pénteki  közleménye szerint a dokumentumot a Kaczynski által említett pártok mellett több jobbközép irányultságú párt is aláírta Ausztriából, Bulgáriából, Dániából, Észtországból, Finnországból, Görögországból, Hollandiából, Litvániából és Romániából.  

Az ECR ismertetése szerint az aláírók arra figyelmeztetnek, hogy a tagállamok lakossága körében csökken az unió iránti bizalom, ami szerintük annak következménye, hogy az uniós alapszerződések tartalmának „újraértelmezése” van folyamatban.

A tendencia visszafordítása érdekében a hatáskör átruházásának már létező uniós alapelve mellett össze kell állítani a sérthetetlen tagállami hatáskörök listáját, valamint a nemzeti alkotmánybíróságok bekapcsolásával kialakítani egy megfelelő mechanizmust is ezek védelmére – idézik a közleményben a nyilatkozatot.

Mint írják, káoszt  teremtenek  az olyan próbálkozások, amelyek arra irányulnak, hogy az uniós szerveket a nemzeti alkotmányos intézmények fölé rendeljék, Ez aláássa az alapszerződések értelmét, és kétségbe vonja a tagállamok alkotmányainak alapvető szerepét – folytatódik a nyilatkozat.

Az így keletkezett hatásköri vitákat végeredményben úgy oldják meg, hogy „a politikailag erősebb egységek brutális módon  rákényszerítik akaratukat a gyengébb egységekre” – folytatódik az idézet. „Ez lerombolja a szabad nemzetek közösségeként felfogott európai közösség működésének alapjait” – teszik hozzá. Fontos kihívásként jelölik meg a  nyilatkozatban a negatív demográfiai tendenciák megállítását, és a családot a nemzetek alapsejtjének nevezik.

Az ECR közölte: a kezdeményezés folytatásaként szeptemberben a nyilatkozatot jegyző pártok programkonferenciát szerveznek Varsóban.

Forrás: Magyar Hírlap