Hírek Magyarországi hírek Találkozz Jézussal Budapesten!

Találkozz Jézussal Budapesten!

Meg kell találni az összhangot, hiszen ez nem egy olyan buli, ahol egyszerűen csak jól érezzük magunkat. Itt a „jólérzésnek” van egy tartalma, van egy konkrét olyan öröm, ami a hitünk szerint természetfölötti eredetű, amely mélyen megérinti az embert, és ezt fejezi ki az örömével – fogalmazott portálunknak Mohos Gábor püspök, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának vezetője azon a sajtótájékoztatón, ahol részleteiben ismertették a Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A katolikus egyház nemzetközi eseményét a koronavírus-járvány miatt rendezik meg idén szeptember 5–12. között, a zárómisét a várakozások szerint Ferenc pápa celebrálja majd.

Idén végre megrendezésre kerülhet a vírusjárvány miatt elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten, amelynek zárómiséjét várhatóan a katolikus egyház feje, Ferenc pápa celebrálja. A szervezők szerint üzenetértékű a Szentatya látogatása, hiszen utoljára 21 évvel ezelőtt, II. János Pál pápa volt jelen Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. A konferencia programjairól csütörtöki sajtótájékoztatóján tájékoztatott Mohos Gábor püspök, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának vezetője és a főtitkár, Fábry Kornél. Mint elöljáróban kiemelték, a változatos programok igyekeznek megszólítani a hitet mélységében megélőket csakúgy, mint azokat, akik keresik az utat, a találkozást Jézussal, amelyre a világesemény meghívása is utal.

TARTALMA VAN AZ ÜNNEPNEK

Mohos Gábor, esztergom-budapesti segédpüspök a sajtótájékoztatót követően segített feloldani azt a kérdést, mennyiben tekintsünk az eucharisztikus konferenciára ünnepként, a világ keresztényeinek találkozójaként, illetve elmélyülést igénylő lelki alkalomként. Mohos Gábor szerint személy- és kultúrafüggő, ki hogyan, milyen vérmérséklettel ünnepel. Mint hozzátette, a világnak ezen a felén az ünnephez – különösen egyházi összefüggésben – társul egyfajta emelkedettség, komolyság, ugyanakkor érzékelhető egyfajta szándék a hívek részéről, hogy jobban hangot adjanak az ünnepi hangulatnak.

Meg kell találni az összhangot, hiszen ez nem egy olyan buli, ahol egyszerűen csak jól érezzük magunkat. Itt a „jólérzésnek” van egy tartalma, van egy konkrét olyan öröm, ami a hitünk szerint természetfölötti eredetű, amely mélyen megérinti az embert, és ezt fejezi ki az örömével

– fogalmazott a segédpüspök.

Mohos Gábor. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

A SZENTATYA IRAKBA IS ELLÁTOGATOTT A JÁRVÁNYVESZÉLY ELLENÉRE

Mohos Gábor arról is beszélt, hogy az Eucharisztikus Kongresszus egyik fontos eseménye az elsőáldozás, amelynek régi hagyományai vannak. Hozzátette: a járványhelyzet kapcsán elsősorban Magyarországról, illetve adott esetben a határon túli magyarság részéről várják az elsőáldozni szándékozókat, de ha a feltételek ezt lehetővé teszik, bármely ország polgára számára nyitva áll a lehetőség. A koronavírus-helyzetre térve a segédpüspök kiemelte:

a hírek alapján azt látjuk, és abban reménykedünk, hogy egy-két hónapon belül uniós szinten megoldódik a szabad mozgás kérdése, különösen, ha sikerül egységes szabályrendszert elfogadni. Az unión kívül eső magyarlakta vidékek számára is bízhatunk abban, hogy biztosítva lesz a beutazás lehetősége, és részt tudnak venni a kongresszuson.

Mint megjegyezte, inkább azon fog múlni a részvétel, hogy a járványhelyzet kapcsán ki mennyire bátor, vagy inkább óvatos. Mohos Gábor hangsúlyozta: az előző évben javasoltak szerint könnyebb lesz azoknak, akik egy csoporthoz csatlakozva vesznek részt az eseményeken, hiszen őket egy egységnek tekintik a szervezők, együtt mozoghatnak és a helyük is egymás mellett lesz. Hozzátette, hogy a családok is csoportokként regisztrálhatnak. Mohos Gábor kitért arra, hogy Ferenc pápa magyarországi látogatásának konkrét apropója az Eucharisztikus Kongresszus; ebben az értelemben hangsúlyozta, hogy most egy egyházi eseményre érkezik, amelynek középpontja a szentmiseáldozat bemutatása lesz szeptember 12-én vasárnap. A segédpüspök kiemelte, hogy a pápa látogatásához fűződő reményekhez az egyetlen támpontot a Szentatya közelmúltbeli, iraki látogatása adhatja, amely a járványhelyzet ellenére is megvalósult.

Zsuffa Tünde, Mohos Gábor, Fábry Kornél. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

PÁPAI SZENTMISÉVEL ZÁRUL A KONFERENCIA

A sajtótéjékoztatón részleteiben is ismertették a Konferencia eseménysorozatának állomásait, amelyet szeptember 2-4. között Esztergomban a Teológiai Szimpózium előz meg, ahol az Eucharisztiáról, a szentségimádásról szóló előadások hangzanak el magyar és külföldi – köztük európai- és tengerentúli – teológusoktól. 

  • A kongresszus nagyszabású nyitóünnepséggel – ezerfős kórus közreműködésével – szeptember 5-én, a Hősök terén veszi kezdetét. Május 31-ig jelentkezhetnek azok, akik elsőáldozóként szeretnének részt venni a nyitó szentmisén. Az esemény egyben a főegyházmegye iskoláinak tanévnyitó ünnepsége is lesz.
  • A NEK „hétköznapjain”, szeptember 6–10. között az események fő helyszíne a Hungexpo lesz. A szentmiséken kívül tanúságtételek és előadások hangzanak el. Öt kontinensről várják a szervezők az előadókat és természetesen a zarándokokat is. Május 31-ig kedvezményesen válthatnak belépőt a Hungexpón lévő programokra, amely tartalmaz egy meleg ebédet is.

A legmesszebbről, a Fülöp-szigetekről José Palma, Cebu érseke érkezik, aki közel 11 ezer kilométert utazik. Találkozhatnak az érdeklődők Andrew Yeom Soo-jung bíborossal, Szöul érsekével is. Ő az első római katolikus vezető, aki 2014 májusában átlépte a diktatórikus Észak-Korea határát. Jön továbbá Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke, aki Szent II. János Pál pápa egykori szertartásmestere volt évtizedeken át. Szintén előadást tart a golyóálló bíborosként emlegetett riói érsek, Orani João Tempesta is, aki túlélt két fegyveres rablást és egy utcai lövöldözést. Számos előadó érkezik olyan országból, ahol napi szinten kell szembesülni a keresztények elnyomásával, üldözésével.

  • Egész héten változatos programokkal várják a szervezők városszerte az érdeklődőket a NEK keretében: Böjte Csaba előadása, ForrásPont, Ákos-koncert, családi nap a Margitszigeten, Szent István-könyvhét és vásár a Bazilika előtti téren, a Csík Zenekar, a Szent Efrém Férfikar, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Moszkvai Patriarchátus Kórus koncertje – csak néhány ezek közül. A kongresszus hetében zajlik az Ars Sacra fesztivál is.
  • A Kossuth téren szeptember 11-én Erdő Péter bíboros celebrál szentmisét, amely után gyertyás körmenetet tartanak a Hősök teréig. Az esemény egyben országos ministránstalálkozó is.
  • A záró szentmise szeptember 12-én, 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén. Az Operaház 120 fős zenekarán kívül fellép az Operaház kórusa és az ország minden tájáról érkező tagokból álló nagykórus összesen 2080 fővel. A tervek szerint Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik Budapestre, ő celebrálja a NEK zárómiséjét.

A szervezők kiemelték: városszerte infópontok nyújtanak majd segítséget az érdeklődőknek. A NEK sikeres lebonyolításában rengeteg önkéntes is részt vesz, akikhez május végéig még lehet csatlakozni. Erre biztatnak az Önkéntesek hírnökei is: többek között Miklósa Erika operaénekes, Dani Gyöngyi paralimpikon világbajnok tőröző, Dánielfy Gergő színész, valamint Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője.

Az eseményekre regisztrálni az iec2020.hu oldalon lehet.

Vezetőkép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Forrás: Pestisracok.hu