Hírek Elszakított területi hirek Rendhagyó lesz idén a csíkszeredai ételszentelés

Rendhagyó lesz idén a csíkszeredai ételszentelés

A hívek fegyelmezettségében bízva megszervezik idén Csíkszereda központjában a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését. A járványügyi előírások miatt sok a változás, de a hatóságok nem akadályozzák meg a hagyományos ünnep megélését – tájékoztat közleményében a csíkszeredai polgármesteri hivatal.

Jóval nagyobb területen, egymástól távolságot tartva sorakozhatnak fel a hívek az ételszenteléskor.

A kezdeményező Szent Kereszt Plébánia és Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának javaslatára az érdekelt hatóságok képviselőivel történt csütörtöki egyeztetésen az a döntés született, hogy húsvét vasárnapján reggel 8 órakor megszervezik a város központjában a hagyományos ételszentelést.

A feltételek a következők: bővül a helyszín, a hívek keresztet formálva sorakozhatnak fel a Kossuth Lajos utcán (a Szent Kereszt Plébániától a Márton Áron utcáig tartó szakaszon), valamint a Temesvári sugárúton (a Gál Sándor tértől a Vár térig terjedő szakaszon); kötelező a maszkviselés és a kétméteres távolság tartása a sorban állók között; a hívek azon az útszakaszon sorakozhatnak fel, amely a lakóhelyükhöz a legközelebb esik; minden családnak egyetlen tagját várják az ételszentelésre; a sorok összehangolásában önkéntesek segítenek, akiknél maszk és kézfertőtlenítő is lesz, szükség esetére.

A szervezők arra kérik az idős személyeket, hogy maradjanak otthon.

Arra is felhívják a hívek figyelmét, hogy az ételszentelést élőben közvetítik a Szent Kereszt Plébánia Facebook-oldalán.

Forrás: szekelyhon.ro