Hírek Amerikai hirek Külföldi hirek Putyin és Trump a koronavírusról is egyeztetett egymással

Putyin és Trump a koronavírusról is egyeztetett egymással

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a fegyverzetkorlátozásról és a koronavírusról egyeztetett telefonon csütörtökön – jelentette be a Fehér Ház.

A közlemény nem részletezte a megbeszéléseket, csupán arról tájékoztatott: Donald Trump „reményét fejezte ki, hogy elkerülhető a költséges fegyverkezési verseny” az Egyesült Államok, Oroszország és Kína között. Egyúttal előrehaladást kívánt az erről zajló bécsi tárgyalásokon.

Az Egyesült Államok és Oroszország június végén kezdte meg a nukleáris leszerelési tárgyalásokat az osztrák fővárosban az Új START-szerződés esetleges megújításáról, vagy új megállapodással történő felváltásáról. A 2011-ben aláírt Új START-egyezmény érvénye 2021 februárjában jár le.

Washington felvetette, hogy a bécsi kétoldalú tárgyalásokba be kellene vonni Kínát is. Az amerikai érvelés szerint a kínai nukleáris kapacitás gyorsan bővül. Peking eleinte elutasította a javaslatot, de nemrégiben elgondolkodtatónak minősítette azt

A csütörtöki telefonbeszélgetés során Donald Trump és Vlagyimir Putyin megvitatta az új típusú koronavírus járványával kapcsolatos erőfeszítéseket is, kiemelve gazdaságaik újraindításának fontosságát.

Forrás: MTI / Magyar Nemzet