Hírek Magyarországi hírek Portrésorozat indul a NEK előadóiról a Kossuth Rádióban

Portrésorozat indul a NEK előadóiról a Kossuth Rádióban

Szeptember 27-én, vasárnap este 17.05-től hallható a Kossuth Rádióban az első része annak a sorozatnak, amely a jövő szeptemberre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadóit mutatja be.

A portréinterjúk előtt, az online előtalálkozóhoz hasonlóan, Erdő Péter bíboros mond bevezetőt. Lehetőség – így fogalmazott tavasszal rádióinterjújában Piero Marini érsek azután, hogy a világjárvány miatt a Vatikán az idén szeptemberre tervezett budapesti katolikus világtalálkozó elhalasztásáról döntött.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke hozzátette, hogy a plusz egy év lehetővé teszi, hogy még jobban elmélyítsük a felkészülést a találkozóra.

Mint ismert, a katolikus világesemény eredeti időpontjában online előtalálkozót tartottak,amelyre öt kontinens 11 államából érkeztek a meghívott előadóktól videóüzenetek. Ezek a kongresszus YouTube-csatornáján érhetők el.

A kisfilmeket Erdő Péter bíboros, prímásszemélyes hangvételű bevezetői vezetik fel.Az előzetes tervek szerint Ferenc pápa is részt vett volna a kongresszus záró szentmiséjén Budapesten a Hősök terén.

A Szentatya szeptember 20-án az Úrangyala imádságot követően üdvözölte az eseményre készülő híveket és azt kérte: „Lélekben egyesülve haladjunk tovább az előkészületekkel, az Eucharisztiában találva meg az Egyház életének és küldetésének forrását.

”Küzdelmek, útkeresések, tévedések, felismerések, találkozások, megérkezések. Életutak,amelyek tanúságtétellé váltak – erről szól a most induló, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadóiról, tanúságtevőiről szóló portrésorozat a Kossuth Rádióban.

Az első adásban egy világi férfi, Jean-Luc Moens egykori matematikaprofesszor enged betekintést az életébe. A Ferenc pápa által alapított CHARIS, a Katolikus Karizmatikus Megújulás Nemzetközi Szolgálatának moderátora elárulja, hogyan fér össze a mély, élő hit ésa reáltudomány egyetlen életben.

Beszél arról is, vajon sikerült-e megfejtenie a Jóisten logikáját. Jean-Luc Moens sok-sok éven át az 1972-ben alapított Emmanuel közösségben tevékenykedett. Több mint hatvan országban járt, főleg a szegénynegyedekben élők között terjesztette Krisztus szeretetét.

Hosszú évtizedek munkáját követően, amikor nyugdíjba vonult, telefonhívás érkezett belgiumi otthonába a Vatikánból. A hétgyermekes családapa, 11 unoka nagyapja elárulja, hogy ki és miért hívta a pápai államból.

Jean-Luc Moens fiatalként szenvedélyes ejtőernyős volt. Mi köze ennek az extrém sportágnakaz evangelizációhoz?

Erre is meglepő választ ad vasárnap a Kossuth Rádió 17.05-kor kezdődőadásában. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadójával Pásztor Zoltán beszélget.

A Találkozz élőben Jézussal! sorozat adásait minden hónap utolsó vasárnapján 17 óra 05 perctől hallhatjuk a Kossuth Rádióban.

Forrás: NEK

Fotó: Ambrus Marcsi