Hírek Magyarországi hírek Példátlan méretű hekkertámadás a szuperkupa napján

Példátlan méretű hekkertámadás a szuperkupa napján

Példátlan léptékű és intenzitású, úgynevezett túlterheléses (DDOS) kibertámadást észlelt és hárított el a Magyar Telekom a szuperkupa napján, szeptember 24-én a délutáni órákban. A vállalat tájékoztatása szerint a több hullámban érkező támadássorozat több külföldi szerveren keresztül érte el Magyarországot, elsősorban Oroszország, Kína és Vietnám irányából.

A támadás nagysága a tízszerese volt az átlagos, hasonló módszerekkel elkövetett hekkertámadásoknak, így minden idők egyik legnagyobb hazai támadássorozatának számít a mérete és a komplexitása alapján is.

A hekkerek célpontjai elsősorban pénzügyi intézmények voltak, de a támadásban érintett volt a Magyar Telekom hálózata, Budapest bizonyos területén egy rövid időre akadozott a szolgáltatás.

A cég szakértői 17:00 órára sikeresen elhárították a behatolási kísérleteket és minden érintett intézmény szolgáltatásai ezt követően zavartalanul működtek tovább, valamint helyreállt a Telekom szolgáltatása is az érintett területen. A gyors és szakszerű reakciónak, valamint a beépített hálózatvédelmi mechanizmusoknak köszönhetően az ügyfelek zavartatását sikerült minimális szinten tartani.

Ez az eset volumenében és összetettségében kiugró méretű támadásnak számít, melynek elhárítása időbe telt, így hatása kis mértékben érzékelhető volt az ügyfelek számára is. Ugyanakkor a Magyar Telekom rendszereit, szolgáltatásait napi szinten számos olyan támadás éri, melyeket a szolgáltató sikeresen hárít el anélkül, hogy ebből ügyfelei bármit is észlelnének. Ezt biztosítják a vállalat által alkalmazott piacvezető biztonsági megoldások, illetve a felkészült szakértői csapat, akik napi 24 órában figyelemmel kísérik a hálózati anomáliákat és támadási kísérleteket, hogy szükség esetén mielőbb beavatkozhassanak.

Forrás: Magyar Nemzet