Hírek Magyarországi hírek Orbán Viktor: Újabb adókönnyítésekről döntött a kormány

Orbán Viktor: Újabb adókönnyítésekről döntött a kormány

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedésekről és azok hatásairól beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a szerdán este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában

A miniszterelnök a beszélgetés elején elmondta, a kormány több tucat döntést hozott.

Kiemelte, a kórházi ágyak biztosítása most a kulcskérdés.

Orbán Viktor: Újabb adókönnyítésekről döntött a kormányOrbán ViktorFotó: MTVA

200 ezer fertőzött esetén 16 ezer kórházi ágy kell, míg 400 ezer esetén 32 ezer. A fő kérdés, hogy kell-e halasztani műtéteket, vagy új kórházakat bevonni – fűzte hozzá a kormányfő.

Ma úgy döntött a kormány, hogy nem kell műtéteket halasztani. A következő három hétben nem várható olyan nagyarányú változás, amely az ütemezett műtétek elhalasztását igényelné – közölte a miniszterelnök.

Vannak első lépcsős kórházak, most ott folyik a vírussal fertőzött emberek kezelése. Ezt követően jöhet a második és harmadik lépcső. Szólt arról is, hogy gyakran van olyan, hogy vezényelni kell személyzetet, ez a legkényelmetlenebb dolog. Jelenleg van még vezénylési tartalék – tette hozzá a kormányfő.

Az országnak működnie kell – mondta Orbán Viktor. Ha összefogunk, akkor újra sikerülni fog a védekezés az ország leállítása nélkül – tette hozzá.


Visszatér az 5 százalékos áfa az újépítésű lakásokra

A kormányfő szól arról is, hogy a kabinet adókönnyítésekről, otthonteremtési programról döntött. 2022. december végig ismételten 5 százalékos lesz az újépítésű lakásokra az áfa.


Korszakos jelentőségű béremelés az orvosoknak

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az orvosokra óriási teher hárul, ezért most kellett lépni a béremelés ügyében. A kormányfő elmondta, hogy a most bejelentett orvosi béremelések esetében megvan a nagy esélye, hogy jelentősen csökken az elvándorlás.

A bérek önmagukban nem meghatározóak, így az infrastruktúra és a kórházi légkör esetében is változás kell, és akkor biztosan sokan itthon fognak maradni – tette hozzá a miniszterelnök.

Kiemelte, a béremelésre fordítandó 200 milliárdos költségvetési fedezet megvan.

A miniszterelnök felhívta rá a figyelmet, hogy a vezénylés most élet-halál kérdés, mert járvány van. A vezénylés nem lehet napi gyakorlat. Csak akkor kell vezényelni, ha baj van. Együtt csináltuk az orvosi kamarával, és együtt kell ezt megcsinálnunk. Nincs minden kérdés lezárva – tette hozzá.


„Brüsszelből a magyar baloldalt hatalomra akarják segíteni”

Az Európai Bíróság ítéleteit végrehajtjuk – tájékoztatott a miniszterelnök a CEU ügyében született ítélet kapcsán. Ha valaki próbapert szeretne indítani, akkor azt tegye. Nem leptek meg ezek a dolgok – mondta a kormányfő.

Mindezt azért mondják, mert a baloldal nincsen kormányon Magyarországon. Ez egyfajta internacionalista akció, és hasonlatos a korábbi szovjet akciókhoz, amelyek a baloldalt segítették – emelte ki a miniszterelnök.

Brüsszelből a magyar baloldalt hatalomra akarják segíteni – hangsúlyozta a kormányfő. A magyar ellenzék be van darálva, és be van töltve a szélsőjobboldaltól a kommunistákig, ezért hívom őket Soros-kolbásznak – tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő Vera Jourová azon kijelentését bírálta, miszerint a magyarok nem tudnak saját döntést hozni. Ez egy olyan sértés, ami már nem politika – tette hozzá.

Az nem újdonság, hogy Jourová Soros embere. Nem Csehországot, és a cseh embereket képviseli – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kijelentette, hogy ma az európai sajtóban egy lapon emlegetik az USA-val és Nagy-Britanniával, miközben a magyar politika célja 150 éve, hogy az előbb említett országokra hasonlítson. Ez az egész teljesen abszurd – hangsúlyozta a kormányfő.


„Jó program nélkül nem lehet uniós pénzhez jutni”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az önkormányzatoknak eddig is volt lehetőségük, hogy közvetlenül szerezzenek pénzt Brüsszeltől, de ebben nem jeleskedtek.

Kiemelte, hogy ezzel szemben a magyar kormány lényegesen jobban tud érdeket képviselni. Azonban jó program nélkül semmilyen forrást nem lehet kapni – tette hozzá.

Egyébként Magyarországról több pénz megy ki, mint amennyi bejön. Ráadásul a Next Generation alapból érkező pénz egy hitel, és amelyik ország nem tud fizetni, akkor mi fogunk fizetni – ismertette a kormányfő.

Orbán Viktor szerint az uniós hitel esetében egyelőre kérdéses, hogy mennyire éri meg Magyarországnak.

Azért mondtuk erre igent, mert vannak déli tagországok, akik az összeomlás szélén állnak, és az minket is alaposan érintene – tette hozzá. Ez egyébként nem egy égből hulló manna, ez egy hitel, amit vissza kell fizetni – mondta a kormányfő.

Forrás: Magyar Hírlap