Hírek Sport hirek „Olyan embereket, mint Sepsiszentgyörgyön, sehol másutt nem találsz Romániában”

„Olyan embereket, mint Sepsiszentgyörgyön, sehol másutt nem találsz Romániában”

Ilyés Róbert, a Sepsi OSK másodedzője elismeri: Fáj, amikor a lelátókról a magyarokat szidják.

„Lelkünk mélyén fáj, amikor magyarságunk miatt szidnak!”, ismeri el Ilyés Róbert a Gazeta Sporturilor csütörtöki számában megjelent interjúban.

Románia egyetlen sportnapilapja meglepő nyíltságot és empátiát tanúsító interjújában a korábbi remek középpályás is bátran beszélt érzelmeiről. „A mi szurkolóink soha, sehol nem balhéznak, nem skandálnak Románia-ellenes rigmusokat, civilizáltan viselkednek. Csapatként is tisztelettudóan igyekszünk viselkedni, ahogy a modern világban illik. A meccs hevében nem hiszem, hogy a játékosok hallják, mi történik a lelátón, mint ahogy mi a kispadon sem. Magyar nemzetiségűek vagyunk, de Romániában élünk. Itt dolgozunk, ide adózunk. Betartjuk az ország szabályait. De fáj, ha magyarságunk miatt bántanak”, jelentette ki Ilyés.

A román Liga 1-ben 365 mérkőzésen 71 gólt szerző középpályás, aki inkább nagy munkabírásúként, mintsem kiemelkedően tehetségesként írja le egykori önmagát, nem köntörfalazott akkor sem, amikor a válogatottság kérdése került szóba. „Csalódás, hogy nem játszhattam a román vagy a magyar válogatottban. Bárhová hívtak volna, büszkén képviseltem volna az országot”, mondja.

47 évesen a harmadik osztályban még mindig aktív játékos jelenleg Leo Grozavu segítője a Sepsi OSK-nál. „Olyan embereket, mint Sepsiszentgyörgyön, sehol másutt nem találni Romániában. Itt amikor fizetésnap van, akkor mindenki megkapja a pénzét. Nincs csúszás. Amit megígérnek, azt meg is tartják. A játékosok szívesen szerződnek ide, mert itt megbecsülik őket”, vallja.

Természetesen nem maradhatott el a magyar kormány Romániában történő sportfejlesztéseit érintő kérdés sem. „Orbán Viktort idézném: Azért építünk stadionokat, hogy a fiatalok sportoljanak és később ne legyen szükségünk annyi kórházra. Én csak annyit tudok mondani, kár, hogy nincs olyan miniszterelnökünk, mint Magyarországnak”.

Forrás: sporthataroknelkul.hu / Kocsis Zoltán