Hírek Sport hirek Nyolc csapat közt küzdünk a továbbjutásért

Nyolc csapat közt küzdünk a továbbjutásért

Hogyan is jutottunk idáig?


Nyolc csapat, köztük a magyar válogatott küzd a maradék négy helyért a jövő nyárra halasztott labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőjében, amelynek csütörtökön rendezik a döntőit.

A magyar válogatott hosszú és göröngyös úton jutott el idáig. Az Európa bajnokság selejtezőinek E csoportjába a negyedik kalapból kerültünk be, és jól látszott már az összeállításnál, hogy a papírforma ezúttal sem nekünk kedvez, hiszen ha a szlovákokat felül is tudjuk múlni, akkor is ott maradnak a horvátok és Wales, akik jóval nehezebb ellenfelek északi szomszédjainknál. Ehhez képest már az első mérkőzésen pont a szlovákok vitték el a 3 pontot, majd nagy meglepetésre hazai pályán megvertük a VB döntős horvátokat 2-1-re. A harmadik mérkőzésen a papírforma szerint felülmúltuk Azerbajdzsánt, majd hazai pályán Walest is meg tudtuk verni, és már vezettük is a csoportot. Mikor ha nem most? – tette fel minden magyar szurkoló a bizakodó kérdést. Sajnos a folytatás megint nem úgy alakult, mint ahogy kellett volna, hiszen előbb a szlovákok vertek ismét meg minket Budapesten (1-2-re), majd a horvátok otthon tovább csökkentették a reményeinket. Viszont az azeriek döntetlent játszottak a horvátokkal, majd kikaptak tőlünk ismét, és egy fordulóval a vége előtt még jól álltunk, és odaérhettünk volna a második helyre, végül elbuktunk Wales ellen, és ennek a fordulatokban gazdag csoportnak csak a negyedik helyén tudtunk végezni. Hála a Nemzetek Ligájának viszont a szlovákok harmadikként kijutottak, és így mi játszhatunk pótselejtezőt. Innen sem volt egyszerű, hiszen már majdnem vége 2020-nak és még mindig nem jutottunk ki a 2020-as Európa-bajnokságra. Ennek a fő oka a koronavírus okozta járvány, ami sajnos közbeszólt, de egyelőre nekünk kedvez ez is, hiszen a sokat halasztott bolgárok elleni mérkőzést végül behúztuk októberben 1-3-ra, most pedig a mindent eldöntő mérkőzés következik, mely után minden magyar szurkoló álma, hogy úgy örvendhessen, mint négy éve a norvégok elleni meccs után.

Na de térjünk vissza a csütörtök esti mérkőzésre, hiszen, mint már fentebb említettük, nyolc csapat pályázik az utolsó négy kiadott helyre.

Románia és Írország elődöntős búcsúja után a mezőnyben két társházigazda, Magyarország és Skócia maradt, valamint két potenciális újonc szerepel, de harmadikként ott van Szerbia is, amely önálló országként még nem vett részt a kontinensviadalon, csak korábban Jugoszláviaként.

Újonc biztosan kijut a kontinensviadalra, ugyanis az éppen egymással találkozó Georgia és Észak-Macedónia egyaránt lemaradt az eddigi összes Eb-ről.

Korábban az Eb-pótselejtezők oda-visszavágós párharcok voltak – a magyar csapat a négy évvel ezelőtti tornára a norvégok legyőzésével jutott ki -, azonban a Nemzetek Ligája bevezetésével ennek rendszerét megváltoztatták, így ezúttal két egymeccses párharcot kell nyerni a részvételhez. Az új sorozat végeredménye alapján divíziónként az a legjobb négy válogatott került be a 16 csapatos mezőnybe, amely nem jutott ki a selejtezőkről. Mivel az élvonalat jelentő A osztályból csupán egyetlen gárda, az izlandi maradt le az Eb-ről, így azt három C divíziós gárdával, köztük a magyarral töltötték fel.

A pótselejtező elődöntőit és fináléit is márciusban rendezték volna, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani, így az elődöntőket végül októberben pótolták, a finálékra pedig csütörtökön kerül sor.

Az Európa-bajnokságnak 2021. június 11. és július 11. között Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár ad otthont. A magyar fővárosban három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz.

Ha győzünk Izland ellen, akkor a világbajnok franciákat és a címvédő portugálokat fogadjuk hazai pályán, illetve a németek vendégei leszünk még a csoportban.

Az Eb-pótselejtezők csütörtöki programja:

A divízió: Magyarország-Izland, Puskás Aréna 20.45
B divízió: Észak-Írország – Szlovákia, Belfast 20.45
C divízió: Szerbia-Skócia, Belgrád 20.45
D divízió: Georgia – Észak-Macedónia, Tbiliszi 18.00

Forrás: sporthataroknelkul.hu / MTI, Tőkés Máté