Hírek Magyarországi hírek NOBEL-békedíjra jelölték a cserkészmozgalmat

NOBEL-békedíjra jelölték a cserkészmozgalmat


A Cserkészmozgalom Világszervezetét és a Cserkészlány Világszövetséget a több mint száz éve tartó nevelési munkáért Nobel-békedíjra jelölték.


A cserkészet kezdetei 1907-ig nyúlnak vissza. A mozgalmat lord Baden-Powell, a brit hadsereg tábornoka hívta életre, amikor megrendezte az első cserkésztábort fiúknak. A kezdeményezés gyorsan népszerűvé vált, és mivel a lányok is nagy számban szerettek volna bekapcsolódni a közösségi programokba,
főleg a természetbe szervezett játékos, nevelő foglalkozásokba, számukra
is lehetővé tették, hogy a mozgalom tagjaivá válhassanak.


Lord Robert Baden-Powell of Gilwell – közismertebb néven Bi-Pi –, a cserkészmozgalom alapítója, azzal a gondolattal hagyta örökségül a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági szervezetét, hogy: „Igyekezzetek ezt a világot egy kicsit jobb állapotban magatok mögött hagyni, mint ahogy találtátok…”


A Nobel-békedíjra jelölés kapcsán Hári Márton cserkésztiszt, a Magyar Cserkészszövetség külügyi vezetője elmondta:

„A cserkészet az Egyház után a legnagyobb világméretű, békét hirdető mozgalom.”

Hozzátette:

„Nincs még egy olyan szervezet, amelynek a találkozóin a legnagyobb természetességgel beszélget egymással az iszlám vallású egy
zsidóval (vagy egy azeri egy örménnyel) –, a vallási vagy éppen nemzeti ellentétek eltűnnek a berkeinken belül.”

Már a Cserkészmozgalom Világszervezetének a jelszava is az, hogy „Creating a better world”, azaz „Egy jobb világot alkotunk”.


1938-ban ötezer cserkész volt jelen a budapesti Eucharisztikus Kongresszuson. A Magyar Cserkészszövetség központi ügye az idei szeptemberi katolikus világesemény is, önkéntesként az elmúlt években százával kapcsolódtak be a
mozgalom tagjai az előkészületekbe.


Hazánkban a mozgalmat először a nyilasok, majd a kommunisták is megpróbálták beolvasztani a saját ifjúsági szervezetükbe. A kísérlet kudarcba fulladt, ezért a cserkészet működését ellehetetlenítették, hivatalosan csak 1989-ben szerveződhetett újra.

A rendszerváltozásig illegalitásban – titokban szervezett gyermekprogramokon, indiántábornak álcázott foglalkozásokon – és az emigrációban őrizték és adták át a tagok a mozgalom szellemiségét az új generációnak.


Magyarországon több mint 13 ezer tagja van a szervezetnek.


Forrás: NEK