Hírek Magyarországi hírek Nemzetközileg elismert alkotók munkája az Elk…rtuk

Nemzetközileg elismert alkotók munkája az Elk…rtuk

Az őszödi beszéd elhangzásának 15. évfordulóján megjelent az Elk…rtuk című nagyjátékfilm első előzetese. Magyarország első, valós eseményeken alapuló politikai krimije 2006 botrányokkal teli őszén játszódik. A nagyszabású forgatási munkálatok az elmúlt napokban zárultak le, a Megafilm a 110 perces filmet hamarosan a mozikban is bemutatja. 

– Arra vállalkoztunk, mint ami Amerikában vagy Nyugat-Európában rendszeres a filmes kultúrában: játékfilmként feldolgozni egy történetet, amit úgy gondolunk, hogy érdemes elmesélni – mondta Kálomista Gábor, az Elk…rtuk című új film producere a filmről kiadott hivatalos sajtóanyagban, és hozzátette:

– A 2006 őszén történt események sorozata a rendszerváltozás utáni Magyarország valószínűleg legnagyobb politikai, közéleti, emberjogi botránya.

Lapunk is megírta, egész estés film készült a 2006 ősze során történt eseményekből, amelynek trailere most jelent meg. A film története szerint, amikor egy fiatal, ambiciózus elemzőlány rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll az MTV-nél újságíró-gyakornokként dolgozó szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel lebukik a főnöke előtt, egy nagy hatalmú kör célpontjává válnak. Ezért miközben a beszéd kiszivárogtatásának hátterét, a tévészékház ostromát és a budapesti rendőrattakokat kutatja, nem csak a karrierje kerül veszélybe.

Látványos produkció készült

A produkció ötvennapos forgatásán több mint százfős forgatócsoport dolgozott, a legbonyolultabb jeleneteknél 140 fő volt jelen. Az összesen 1200 főnyi statisztéria mellett több mint negyven színész szerepel a filmben.

A forgatás 31 különböző helyszínen zajlott, Budapest hét különböző kerületében, többek között az egykori MTV-székházban, az alagútnál és a Lánchídon, az Alkotmány utcában, a Szabadság téren, továbbá két, műteremben megépített díszletek között.

A film hetven százaléka éjszaka forgott, egyebek mellett a kaszkadőrős, autós jelenetek is. Az utómunkálatokon is 25-30 fős stáb dolgozik, akik már a terepszemlék alatt bekapcsolódtak a megvalósításba, hogy a CGI-trükkök észrevehetetlenül egybesimuljanak a forgatott felvételekkel, látványos mozis élményt biztosítva. A forgatás a járványügyi intézkedések és a produkció egészségvédelmi terve alapján a lehető legnagyobb körültekintéssel zajlott.

Nemzetközileg elismert stáb dolgozott a filmen

A főleg magyar alkotókból álló stáb munkáját két nemzetközileg elismert szaktekintély irányította. A film rendezője a brit Keith English, akinek legutóbbi, The More You Ignore Me címet viselő filmje 2019-ben elnyerte a brit National Film Awardson a legjobb vígjátéknak járó elismerést. – Ez a film egy politikai thriller, de valójában inkább morális thriller, ami arról szól, hogy a hatalmon lévőkkel kapcsolatos események, az akkori kormány döntései hogyan befolyásolják a hétköznapi emberek életét. Ez nem csupán egy magyar történet, hanem egy nagyon emberi, globális mese – árulta el a nemzetközileg ismert rendező.

– Úgy vélem, ez egy elég meglepő film lesz. Sokan találgatják, hogy vajon miről szól majd és mi a célja? Én csak annyit mondok, hogy nem az lesz, aminek gondolják. Azt remélem, hogy a nézők élvezni fogják – fejtette ki a rendező.

Operatőrként csatlakozott a filmhez a barcelonai születésű Josep M. Civit, aki több évtizedes pályafutása alatt olyan nemzetközileg ismert alkotókkal is dolgozott, mint Brian de Palma, Penelope Cruz, Agustí Villaronga és Bigas Luna.

A Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződő 2006-os őszi rendőrterror eseményeit feldolgozó film világhírű művészek alkotása

– Úgy gondoltuk, hogy ennek a történetnek nagyon filmesnek kell lennie, képi világában is ugyanolyan színvonalúnak, mint egy nemzetközi mozinak. Olyan kamerákkal dolgoztunk, amilyeneket a James Bond-filmekben is használtak. Közben pedig mindennek nagyon naturálisnak kellett lennie, hogy hihető legyen, hiszen eredeti felvételeket is használtunk az MTV ostromáról. Össze kellett fésülni a világítást és az igazi felvétel hangulatát – mondta a nemzetközileg elismert operatőr.

– A valós események súlyosak és erősek. Lenyűgöztek az emberek mögötti arcok: minden alkalommal, amikor a kamera elhaladt egy arc mellett, megpróbálja felfedezni egy kicsit, hogy mi van mögötte. És ez a visszatükröződés az, ami nagyon fontos a rendőrség és a tüntetők oldalán is. Volt valami a lelkükben, amit megpróbáltuk lefényképezni és megmutatni. Éreztem, hogy meg kell csinálnunk ezt a filmet, mert úgy gondolom, hogy a főszereplő lánynak a története univerzális történet. Helyi és egyetemes egyszerre – fejtette ki az operatőr.

A filmet Bendi Balázs jegyzi forgatókönyvíróként, akinek Golden Age című sorozatterve a 2019-es Hypewriter pályázaton 260 terv közül végzett az első helyen. A film producerei Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya, vágója Rumbold László, látványtervezője Pintér Réka, jelmeztervezője Zelenka Nóra, zeneszerzője Rakonczai Viktor, valamint a CGI- és VFX-trükkök Mórádi Gábor és Asi Ashraf Hassan Elsayed vezetésével készülnek.

Forrás: Magyar Nemzet