Hírek Magyarországi hírek Nemzetközi sajtó: Orbán Viktor valóban elérte a nagy győzelmet

Nemzetközi sajtó: Orbán Viktor valóban elérte a nagy győzelmet

Nagy engedményeket tettek a takarékos négyek elnevezésű országcsoportnak és Orbán Viktor magyar kormányfőnek az Európai Tanácsban a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alapról és a 2021-ben kezdődő hétéves időszakra szóló keretköltségvetésről folytatott tárgyaláson – írta a Der Spiegel című német hírmagazin hírportálján az Európai Unió tagországainak kormány-, illetve államfőit összefogó testület kedd hajnalban véget ért négynapos értekezletén kötött megállapodásról. Kiemelték: „ahogy egy jó kompromisszumhoz illik”, a megállapodásnak főleg győztesei vannak.

Így Angela Merkel német kancellár fel tudja mutatni, hogy a német soros EU-elnökség alatt sikerült megegyezésre jutni, és neki ez volt a legfontosabb. Az EU déli tagállamai megkapják a pénzüket, az északi tagállamok jelentős befizetési kedvezményekhez jutottak, Orbán Viktornak pedig „egyelőre nemigen kell aggódnia a jogállamiság ügyében” – írta a lap.

A jogállamiság elveinek védelmére tervezett mechanizmust „darabokra szedték” a brüsszeli csúcson. A tanácskozás záródokumentumában már egy szó sincs róla. A mechanizmussal szembeni ellenállást vezető magyar kormányfő még az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által javasolt „gyengített változatnak” sem kegyelmezett. Így sok minden utal arra, hogy Orbán Viktor valóban elérte azt a „nagy győzelmet”, amelyért a magyar sajtóban ünneplik – áll a lapban.

A többi között hozzátették, hogy Angela Merkel is közeledett Orbán Viktorhoz, a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a német soros elnökség támogatja azt a törekvését, hogy zárják le az Európai Parlament előterjesztésére Magyarország ellen indított, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárást.

Le Figaro: Budapest és Varsó egyetértése érdekében nem erőltették a jogállamiság kérdését

A kedden hajnalban véget ért európai uniós csúcstalálkozó sikeréhez arra volt szükség, hogy minden tagállam sokat engedjen álláspontjából. Lengyelország és Magyarország egyetértését azzal sikerült elérniük az állam- és kormányfőknek, hogy nem erőltették a jogállamiság kérdését, nevezetesen azt, hogy a gazdasági mentőcsomag szétosztását a jogállamiság teljesülésének feltételéhez kössék – állapította meg a Le Figaro című francia napilap publicistája.

A tagországok állam-, illetve kormányfői 92 órányi keserves tárgyalássorozat után fogadták el a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló EU-keretköltségvetést és a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok helyreállítását célzó hatalmas, 750 milliárd eurós pénzügyi csomagot. Miután az álláspontok nagyon különbözőek voltak kezdetben, minden országnak nagy engedményt kellett tennie – emelte ki Anne Rovan.

Példaként említette, hogy a jogállamiság kérdésének megoldásához hasonlóan jártak el a klímaváltozás elleni küzdelem tekintetében is. A karbonsemlegesség elérését 2050-re ugyanis közös uniós célként tűzték ki, nem pedig úgy, hogy ennek minden egyes tagállam esetében teljesülnie kell. Ez mindenekelőtt Lengyelországnak okozott nagy megkönnyebbülést, viszont csökkenti annak a döntésnek a jelentőségét, hogy az EU 2021 és 2027 közötti költségvetési összegének 30 százalékát az éghajlatváltozás elleni küzdelemre fordítják.

Ez a megállapodás csak a kezdete egy hosszú és veszélyes folyamatnak – írta a Le Figaro publicistája. Minden tagállamnak törvénybe kell azt foglalnia, és elképzelhető, hogy fel fog hígulni. Az EU-nak emellett meg kell emelnie a költségvetési plafont annak érdekében, hogy az Európai Bizottság hitelt vehessen fel a pénzpiacon, és már az év végéig az unió nemzeti és regionális parlamentjeinek előzetes jóváhagyására is szükség lesz ehhez.

Forrás: MTI / Magyar Nemzet