Hírek Elszakított területi hirek Nemzeti egységet hozott a kisebbségvédelem Brüsszelben

Nemzeti egységet hozott a kisebbségvédelem Brüsszelben

Az Európai Parlament magyar képviselői a jövő héten egységesen állnak majd ki a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés mellett.

A Fidesz-KDNP, a DK, a Momentum, az MSZP és a Jobbik képviselői egyaránt támogatják az őshonos kisebbségek jogainak európai védelmét. Az ügyről hétfőn tartanak parlamenti vitát, ezután szavaznak majd az EP álláspontjáról.

Székely férfi Kézdivásárhelyen

Székely férfi Kézdivásárhelyen   –   Szerzői jogok  Vadim Ghirda/AP

Ritkán fordul elő Brüsszelben, hogy mind a 21 Magyarországról delegált EP-képviselő egységesen támogat egy kezdeményezést. A jövő héten azonban a kormánypárti és az ellenzéki politikusok is kiállnak majd a Minority SafePack nevű javaslatcsomag mellett. A kezdeményezés célja az, hogy uniós szintű jogi védelmet kapjanak az őshonos nemzeti kisebbségek például az oktatás, vagy a kultúra területén.

Az RMDSZ-es Vincze Lóránt EP-képviselőhöz kötődő kezdeményezésről hétfő délután vitáznak majd az Európai Parlament plenáris ülésén. Vincze Lóránt emlékeztetett arra, hogy a Minority SafePack Magyarországon a kezdetektől fogva teljes körű támogatást élvezett, a civilek és az egyházak is felsorakoztak mögötte, így azon kevés témák közé tartozott, amelyek nem szültek politikai vitát és az Országgyűlés is egyhangúlag támogatta.

“Ez az egyetértés most, az EP határozata előtt különösen felértékelődik. Itt nem csak a képviselők szavazataira gondolok, hanem leginkább arra a szerepre, amelyet a magyar képviselők betöltenek és betölthetnek európai pártcsaládjaik meggyőzésében, támogatásának megszerzésében” – írta Vincze Lóránt az Euronewsnak.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja a kezdetektől támogatta a kezdeményezést, az aláírásgyűjtésben is részt vettek. Az Európai Parlament októberi közmeghallgatásán Gál Kinga azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy álljon ki az ügy mellett és biztosítsa a kisebbségi jogokat.

Az Európai Parlament állásfoglalása valószínűleg nagy többséggel átmegy majd a szavazáson, hiszen a nagy frakciók kivétel nélkül támogatják a szöveget. Egyedül az szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia, valamint és az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja vonakodik. Támogatja viszont a kezdeményezést az Európai Tanács soros német elnöksége. Ha az Európai Parlament elfogadja az állásfoglalást, akkor az Európai Bizottság tehet jogi lépéseket az őshonos kisebbségek védelméért.

Forrás: hu.euronews.com