Hírek Elszakított területi hirek Működő nemzetpolitikai összhang: Potápi szerint Marosvásárhelyt vissza lehet kapcsolni az erdélyi magyar vérkeringésbe

Működő nemzetpolitikai összhang: Potápi szerint Marosvásárhelyt vissza lehet kapcsolni az erdélyi magyar vérkeringésbe

A közelgő parlamenti megmérettetéshez is biztos alapnak nevezte az RMDSZ helyhatósági választásokon elért eredményeit Potápi Árpád, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt mondta, a decemberi választások után nagy valószínűséggel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) fog kormányt alakítani, ugyanakkor ma még nem látja egy olyan koalíciónak a feltételeit, amelynek a szövetség is része lehetne.     

„Nagy győzelmet arattunk mi magyarok, közösen Erdélyben, amely a decemberi parlamenti megmérettetéshez is biztos alapot ad az RMDSZ-nek”

– mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által szervezett Önkormányzati választások Romániában – magyar vonatkozások című konferencián szerdán Budapesten.

Az államtitkár köszönetet mondott minden magyar szavazónak és jelöltnek.

„Külön köszönet jár azoknak, akik az RMDSZ-t támogatják, s szavazatukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az RMDSZ a magyar szavazatok 91,4 százalékát megszerezze”

– fogalmazott Potápi Árpád, kiemelve a történelmi marosvásárhelyi győzelmet.

Hozzátette:

“Marosvásárhelyt vissza lehet kapcsolni az erdélyi magyar vérkeringésbe. Jónak tartotta ugyanakkor, hogy sok román szavazatot is szerzett Soós Zoltán polgármesterjelöltként. “

Potápi szerint most az a feladat, hogy a decemberi választásokra koncentráljanak, és ott a legesélyesebb magyar jelölteket támogassák az erdélyi magyarok, hogy az RMDSZ parlamenti párt legyen, és adott esetben kormányzati pozícióba is tudjon kerülni.

A teljes cikk itt olvasható:

https://kronikaonline.ro/kulfold/mukodo-nemzetpolitikai-osszhang-potapi-szerint-marosvasarhelyt-vissza-lehet-kapcsolni-az-erdelyi-magyar-verkeringesbe

Forrás: kronikaonline.ro