Hírek Elszakított területi hirek Most-Híd: Az állampolgársági törvény módosítása nem kínál valódi megoldást

Most-Híd: Az állampolgársági törvény módosítása nem kínál valódi megoldást

Az állampolgári törvény belügyminisztérium által javasolt módosítása nem kínál megoldást annak a több ezer személynek a problémájára, akiket akaratukon kívül fosztottak meg az állampolgárságuktól. Nem garantálja továbbá azt sem, hogy a jövőben nem kerül majd sor további szlovák útlevelek „elkobzására”. Ezt a Most-Híd parlamenten kívüli párt tagjai jelentették ki pénteken, akik a jogszabály-tervezethez saját módosító javaslatot dolgoztak ki.

Sólymos László pártelnök ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a Most-Híd hosszú ideje a 2010-ben elfogadott ellentörvény előtti állapot visszaállítását szorgalmazza. „A célunk az, hogy azok az állampolgárok, akik állampolgárságot kapnak egy másik országtól, például Magyarországtól, akaratuk ellenére ne veszítsék el automatikusan a szlovák állampolgárságukat” – hangsúlyozta Sólymos.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos is a 2010 előtti jogi állapot visszaállítását szorgalmazza, valamint azt, hogy senkit se lehessen megfosztani az állampolgárságától az akarata ellenére. Erre szerinte csak az állampolgár saját kérése alapján kerülhetne sor.

A tárcaközi egyeztetésre bocsátott kormányjavaslat felsorolja azokat a kivételes eseteket, amikor nem veszik el a szlovák állampolgárságot akkor sem, ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát. Ilyen eset például, ha egy házastárs vagy kiskorú gyermek veszi fel a külföldi állampolgárságot, vagy ha valaki születésénél fogva jogosult rá. Felvehetné a másik ország állampolgárságát a szlovák megvonása nélkül az a személy is, aki az adott ország területén legalább három éve tartózkodási engedéllyel, illetve nyilvántartott lakhellyel rendelkezik, és ezt igazolni is tudja. A javaslat továbbá kimondja, hogy azok, akik elveszítették a szlovák állampolgárságukat, már nem a belügyminiszter által meghatározott kivétel alapján igényelhetnék azt vissza, hanem standard eljárás keretében, anélkül, hogy regisztráltatniuk kellene magukat az idegenrendészeten.

A jelenleg is hatályos állampolgársági törvényt Robert Fico (Smer-SD) első kormánya fogadta el 2010-ben arra a magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. A szlovák ellentörvény értelmében elveszíti állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. Eddig csaknem 3400 személy veszítette el a szlovák útlevelét.

Forrás: ma7.sk