Hírek Magyarországi hírek Megszületett a megállapodás az uniós költségvetésről

Megszületett a megállapodás az uniós költségvetésről

Megegyeztek az európai uniós állam- és kormányfők az új költségvetésről a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat kiegyenlíteni hivatott helyreállítási alapról a csütörtöki brüsszeli tanácskozáson – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-oldalán.

Megszületett a megállapodás az uniós költségvetésrőlMegszületett a megállapodás az EU-s költségvetésről és helyreállítási alaprólFotó: European Council

Bejegyzésében azt is írta, hogy megkezdhetik a helyreállítási alap megvalósítását a gazdaságok visszaépítéséért. A mérföldkőnek számító helyreállítási csomag elősegíti a zöld és a digitális átmenetet is – tette hozzá.

Steffen Seibert német kormányszóvivő a mikroblogon azt írta, a költségvetésről, az alapról és a jogállamisági mechanizmusról is egyhangúlag döntöttek a tagállami vezetők.

A részleteket ismerő diplomáciai források szerint a huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás szerint a rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni – közölték.

Brüsszeli sajtóértesülések szerint a német-magyar-lengyel kompromisszumot lényegében változtatások nélkül fogadták el.

Uniós diplomaták arról számoltak be a sajtónak, hogy amennyiben az EU Bírósága jogszerűnek ítéli majd a rendeletet, a mechanizmust 2021. január 1-je utáni ügyekre visszamenőleg is lehet majd alkalmazni – ezt elsősorban Mark Rutte holland kormányfő szorgalmazta.

Azt hiszem megvolt az utolsó kör is itt magyar delegáció termeiben. Összejöttek azok a miniszterelnökök, akik a végső döntést meghozták, lefutottuk az utolsó kört is – összegezte a mai nap eseményeit Facebook-oldalára feltöltött videójában a miniszterelnök.

Megvan a megegyezés, pillanatokon belül be is jelentik. Mindenki az utolsó lapját is kijátszotta, minden tétet megtett. Az ítélet megszületett. A legvisszafogottabban is azt kell mondanom, győzött a józan ész – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő hozzáfűzte, olyan nehéz, járvány sújtotta időkben, mint a mostani, nincs ideje annak, hogy most folytassunk le olyan ideológiai, politikai vitákat, amelyek hátráltatnak bennünket a cselekvésben.

Győzött a józan ész, mert végül is Európa egységét ezzel a döntéssel sikerült megőriznünk – emelte ki a kormányfő, hozzátette ezzel most egy szakasz zárult csak le, vannak az asztalon olyan javaslatok, amelyek nem fognak tetszeni számos tagállamnak, például nekünk magyaroknak sem. Ilyen többek között a migráció kérdése.

Ma három dolgot mindenképpen elértünk. Megvédtük az európai alkotmányt, nem engedtük, hogy azt megkerüljék. Elhárítottuk azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel rákényszerítsenek a magyarokra olyan döntéseket, amiket mi nem akarunk meghozni és nem akarunk elfogadni. Végül pedig megvédtük a magyarok pénzét, amely a következő évek gazdasági fejlődésénél jól jön majd – foglalta össze a mai nap sikereit a miniszterelnök.

Forrás: Magyar Hírlap