Hírek Amerikai hirek Megmutatja erejét Phenjannak Dél-Korea és az Egyesült Államok

Megmutatja erejét Phenjannak Dél-Korea és az Egyesült Államok

A koronavírus-járvány ellenére elkezdődött Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlata.

Dél-Korea és az Egyesült Államok kedden megkezdte éves közös hadgyakorlatát, amelyet eddig a koronavírus-járvány miatt halogattak – írta közleményében az amerikai erők vezérkara.

A gyakorlatozás rendszerint heves ellenállást vált ki Észak-Koreából, amely a megszállás előkészületeként tekint azokra. Phenjan és Szöul között feszült a viszony azóta, hogy Észak-Korea júniusban felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát, és a hadsereg bevetésével fenyegetőzött.

Washington és Phenjan kapcsolata sem felhőtlen, mivel az Egyesült Államok nukleáris programja feladását várja Észak-Koreától, míg az ázsiai ország a nemzetközi szankciók feloldását szabta meg a lefegyverzés irányába tette további lépések feltételéül. A kölcsönös elvárások patthelyzethez vezettek.

A hadgyakorlatok – amelyek célja a közös védelmi képességek fenntartása – egészen augusztus 28-áig tartanak. – A műveletekről a járványügyi helyzet figyelembevételével döntöttek – áll a közleményben.

A hadgyakorlat eredetileg vasárnap kezdődött volna, de két nappal elhalasztották a koronavírus-járvány dél-koreai terjedése miatt. Az ázsiai országban 15 761 fertőzöttje és 306 halálos áldozata van a vírusnak. Kedden már az ötödik egymást követő napon haladta meg a százat az új esetek száma.

A hadgyakorlatról ITT írtunk korábban.

Forrás: MTI / Magyar Nemzet