Hírek Elszakított területi hirek Meghalt Ceaușescu „sírásója”

Meghalt Ceaușescu „sírásója”

Kilencvenkét éves korábban meghalt az Egyesült Államokban Ion Mihai Pacepa, a román kommunista külföldi hírszerzés (DIE) egykori helyettes vezetője.

Koronavírus-fertőzés következtében meghalt Ion Mihai Pacepa, egykori román hírszerző tiszt, volt altábornagy – írja a Maszol. Pacepa 1978 júliusában disszidált az Egyesült Államokba. Romániából történő távozása után számos könyvet és újságcikket írt a kommunista titkosszolgálatok belső működési mechanizmusairól. Legismertebb műve az 1987-ben megjelent Vörös horizontok (Red horizons). A könyv a Ceaușescu-házaspárról és a román totalitarizmus működéséről szól. 

Disszidálásának idején Pacepa egyidejűleg volt Nicolae Ceaușescu tanácsadója, hírszerzésének vezetője, valamint államtitkár a belügyminisztériumban. Azután disszidált, hogy az Amerikai Egyesült Államokban Jimmy Carter elnöktől politikai menedékjogot kapott. Távozása után Romániában halálta ítélték nemzetárulásért, Nicolae Ceaușescu egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. 

Ion Mihai Pacepa az amerikai CIA-vel közösen dolgozott számos, a volt keleti blokk ellen irányuló titkosszolgálati műveleten.

Forrás: Mandiner.hu