Hírek Sport hirek Megdöbbentő feltételt szabnak, hogy ki utazhat a tokiói olimpiára

Megdöbbentő feltételt szabnak, hogy ki utazhat a tokiói olimpiára

A napok múlásával egyre több és több agyrém-szerű javaslat lát napvilágot a nyári olimpia rendezésével kapcsolatban. A legújabb rendelkezés szerint csak azokat a külföldieket (újságírókat, szurkolókat) engednék be az olimpiára, akiknek van okostelefonjuk és letöltötték a japánok által most kifejlesztett alkalmazást.

Továbbra is nyitott kérdés, hogy a július 23-án kezdődő játékokon ott lehetnek-e a szurkolók, illetve milyen körülmények között dolgozhatnak a külföldi újságírók. A japánok most a külföldről érkező látogatók nyomon követésére képes alkalmazást fejlesztettek ki, amelyet minden oda érkezőnek le kell majd töltenie.Már ha van az illetőnek okostelefonja. Ha nincs, akkor gyakorlatilag el se induljon Japánba.A helyi szervezők most azt mondják, hogy akinek van ilyen készüléke és le is töltötte az alkalmazást, annak nem kell karanténba mennie. A japánoknak néhány hét múlva végleges döntést kell hozniuk arról, hogy beengedik-e a külföldi szurkolókat az országba. A koronavírus-járvány miatt sokan azt mondják, hogy ezt semmiképpen nem szabad megtenni. 

Az okostelefonokra szükség lehet Japánban az olimpiánFORRÁS: AFP/PHILIP FONG

A balhé most abból van, hogy az egyik japán vállalat még a hivatalos döntés meghozatala előtt megnyerte azt a tendert, amelyen kifejlesztik az új, okostelefonra szóló alkalmazást. 69 millió dolláros üzletről van szó, azaz ott sem babra megy a játék. Az alkalmazás csatlakozni fog a japán külügyminisztérium elektronikus vízumrendszeréhez, valamint a japán egészségügyi minisztérium HER-SYS rendszeréhez, amely információkat oszt meg a fertőzöttekről.

A tokiói játékok látogatóinak kötelezően rendelkezniük kell okostelefonokkal, és telepíteniük kell az alkalmazást is. Cserébe elvben mentesülnek a karantén alól, és szabadon használhatják a tömegközlekedést. De több aggály is felmerült. Egyelőre nem világos, hogy egyáltalán lehetséges-e megtagadni a belépést azoktól az emberektől, akiknek nincs okostelefonjuk, miközben az is kiderült, hogy az alkalmazást nem lehet használni a kínai technológiai óriás, a Huawei Technologies Co. által kifejlesztett okostelefonokon.

Forrás: Origo.hu