Hírek Elszakított területi hirek Magyarellenesség: Betiltatnák a huszárok hagyományőrző egyesületeit a románok

Magyarellenesség: Betiltatnák a huszárok hagyományőrző egyesületeit a románok

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma betiltatná a huszárok hagyományőrző egyesületeit – számolt be a Háromszék napilap.

Mindezt a fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetek, szimbólumok és tetteket, valamint az emberiség elleni népirtás és háborús bűncselekmények kultuszát tiltó sürgősségi kormányrendelet alapján. Az ügyben elsőként Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét idézték be a Bákó megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályára tanúként való kihallgatására, keddre.

Tamás Sándor elmondta, nem tudta, csak sejtette, hogy Úzvölgyével kapcsolatban idézték be. Mintegy két órát töltött a rendőrségen, ahol civilizált hangnemben tárgyaltak a nyomozóval, akivel jogi vitába keveredtek. Az elnök a területi illetékesség kérdését hozta föl, mondván, Úzvölgye település 1968. évi 2-es számú törvény értelmében Csíkszentmárton községhez tartozik, Hargita megyében van, s így nem illetékes ott a Bákó megyei Moinești városi ügyészség, amely a kivizsgálást vezeti.

A tanúként valló meghallgatás témáját a Románok Fórumának keresete képezte. Elég vaskos iratcsomó volt ott, mondotta Tamás Sándor, akinek a tavaly május 12-én a Dormánfalva önkormányzata által törvénytelenül átalakított úzvölgyi katonai temetőben tartott ökumenikus istentiszteleten készült felvételeket mutattak, s a huszárokról érdeklődtek. A beidézett elmondta, hogy részt vett az istentiszteleten, az eléje tolt fényképeken egyetlen huszárt sem ismert fel. Az egyesületekről is kérdezték, s azt is, hogy a magyar hadsereg huszárairól van-e szó. Az elnök közölte, hogy ezek hagyományőrző kulturális egyesületek, az Osztrák Császárság hadseregének huszárjait idézik 1848-as egyenruhában. S mit tettek ott a temetőben? – szólt a következő kérdés. Tisztelegtek, majd az istentisztelet végén elvonultak, válaszolt az elnök.

Tamás Sándor közölte, forduljanak bátran hozzá, jogi segítséget nyújt a beidézetteknek, hisz bizonyára vannak, akik tanácstalanok egy ilyen hivatalos papiros láttán.

Forrás: vadhajtasok.hu