Hírek Elszakított területi hirek Magyar állami kitüntetéseket adtak át székelyföldi közéleti személyiségeknek

Magyar állami kitüntetéseket adtak át székelyföldi közéleti személyiségeknek

Szerdán délután adták át azokat az állami kitüntetéseket, amelyeket Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott székelyföldi közéleti személyiségeknek.

A világjárvány következtében elhalasztott átadó ünnepséget Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, a Lázár-házban tartották.

A rangos magyar állami kitüntetéseket Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője adta át. A nemzet és a haza szolgálatában végzett fáradhatatlan munkájuk elismeréseként kiosztott jutalmak közül kettőt egyházi elöljárók vehettek át. 

Portik-Hegyi Kelemen 1957. február 4-én született Gyergyószentmiklóson. Csíkszeredai szolgálati helye mellett leginkább a szórványban (Sínfalva, Szék, Bonchida, Magyarszarvaskend, Bálványosváralja) teljesített papi szolgálatot. 450 állami intézményben lévő árva és elhagyott gyermekekkel dolgozott együtt Újszékelyen, akik otthont találtak a plébánián, ráadásul felépítette a helyi kis katolikus templomot is.

Katona Ádám Mihály az erdélyi magyarság művelődési és közéletben betöltött jelentős szerepe, több mint fél évszázados pályafutása elismeréseként szintén a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Az 1935. október 2-án Dicsőszentmártonban született irodalom- és művelődéstörténész életútja során több alkalommal is az állambiztonsági szervek kereszttűzébe került az erdélyi magyar kisebbség kultúrájáért és jövőjéért tett munkája miatt. Így állították félre az orvostan és bölcsészeti kar korábbi hallgatóját, amiért elindította Orbán Balázs sírjánál a szejkefürdői székelykapu-sor és az agyagfalvi 1848-as emlékmű felállítását. Publicisztikái és táncház-találkozók szervezése miatt nem védhette meg doktori disszertációját, a tanügyben is hozzá nem méltó állásokat kapott meg. A 85 éves közíró rámutatott, történhet bármi, magyarságunk és nemzeti értékeink mindig a szemünk előtt kell lebegjenek. „A meghurcolással csak megerősítettek, hogy jó ügyekért harcolok” – jelentette ki.

A gyergyóalfalvi születésű Ft. Szilveszter Imre Gábor a gyimesi csángó magyar közösségek hitének és kultúrájának megőrzése iránt elhivatott, több évtizedes szolgálata elismeréseként a Magyar Arany Érdemkeresztet kapta meg. Az 1972-ben Márton Áron által pappá szentelt elöljáró a szórványban kezdte el papi tevékenységét, amely során például Sínfalván kilenc falu lelkipásztori munkáját tíz és fél éven át végezte. Gyimesközéploki plébánosként felújította a templomot, kibővítette a plébániát, továbbá létrehozta a hidegségi plébániát. Ezen fáradozásait a gyulafehérvári egyházmegye főpásztora előbb szentszéki tanácsosi tisztséggel, később címzetes esperesi titulussal ismerte el.

Végül, de nem utolsósorban Czirják Károly vehetett át Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést a köztársasági elnök adományaként. A maroshévízi helytörténész 1964-ben született, élete során pedig szülővárosa magyarságának megmaradását tartotta fontosnak. Felkutatta a település valós történelmét, közbejárására pedig védett területté nyilvánították a Bánffy termál vízesést. Általa indult útjára 2012-től a Maroshévízi Magyar Napok, de az ő kutatói munkájának eredményeként derült fény a város Zsákhegyi Temetőjének történetére is, amely ügyben a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is partnere volt. A helytörténész kiemelte, örvendetes, hogy nemzetként gondolnak ránk, külhoniakra az anyaországiak és segítenek megtartani örökségünket.

Fotó: Pinti Attila

Forrás: szekelyhon.ro