Hírek Sport hirek Lőw Zsolt a saját fiai ellen készül győzelemre

Lőw Zsolt a saját fiai ellen készül győzelemre

A ma esti Rb Leipzig-PSG elődöntő edzői többszörösen is jól ismerik egymást

Két német–francia párosítású elődöntő lesz a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Ma este először Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig játszik a PSG-vel. Edzőként tehát Lőw Zsolt jelenlegi csapata a korábbival találkozik (21 óra, tv.: M4 Sport). Természetesen a párizsiak az esélyesek, de hát a lipcseiek az Atlético ellen egyszer már átírták a papírformát. Szerdán a Bayern München–Lyon találkozó következik, a döntőt vasárnap játsszák.

A Bajnokok Ligája történetében a legjobb négy között először léphet pályára magyar játékos. A németek kapuját Gulácsi Péter őrzi majd, ez nem is kérdés, válogatottunk másik tagja, Willi Orbán hosszú sérülése után még nem került vissza a kezdő tizenegybe, sőt az Atlético ellen csereként sem lépett pályára.

Az RB Leipzig és a Paris Saint-Germain tétmérkőzésen még nem találkozott egymással, a két csapat edzői között annál erősebb az összefonódás. Először is, a PSG-t irányító Thomas Tuchel segítője Lőw Zsolt, aki 2015 és 2018 között éppen a lipcseiek másodedzője volt.

Lőw: Lelkileg nem lesz könnyű

Lőw Zsolt jó szívvel gondol vissza a lipcsei évekre
Fotó: Christian Hartmann / Reuters

– A Lipcsével kapcsolatban vegyesek az érzéseim – mondta Lőw Zsolt –, egyrészt borzasztóan szurkoltam nekik, hiszen három évig dolgoztunk együtt, a keretből, a vezetők közül és a stábból is szinte mindenkit ismerek, nem beszélve a két magyar játékosról. Viszont amikor megnyerték a meccset, realizálódott bennem, hogy velünk játszanak, ami számomra lelkileg nem lesz könnyű. Már a felkészülés is nehéz, hiszen olyan játékosok ellen kell csatába indulni, akiket három éven keresztül én készítettem fel.

Tuchel továbbá 2008-ban, még az Augsburg második csapatának edzőjeként kérte fel a Lipcse mostani trénerét, korábbi játékosát, a sorozatos sérülései miatt húszesztendősen visszavonulni kényszerülő Julian Nagelsmannt, hogy végezzen megfigyelő- és elemzőmunkát stábjában. Vezetőedzőként korábban háromszor találkoztak egymással, a Bundesligában a Tuchel vezette Dortmund kétszer legyőzte Nagelsmann Hoffenheimjét, egy meccs döntetlen lett.

Nagelsmann beérné rossz játékkal, de persze győzelemmel

– Mindig izgalmasak a Thomas elleni mérkőzések, rengeteg jó ötlete van, bízom benne, hogy én is elő tudok majd állni ilyenekkel, a játékosaim pedig hasonló mentalitással lépnek pályára, mint az Atlético elleni negyeddöntőben. Edzőként nem nyertem még ellene, remélem, ez megváltozik. Még azzal is elégedett lennék, ha rossz játékkal győznénk – idézte az európai szövetség (UEFA) honlapja Julian Nagelsmannt.

– Nagyon örülünk annak, hogy részesei lehetünk a klub története egyik nagy pillanatának. Az emberek nincsenek tisztában azzal, milyen nehéz elérni ezeket a célokat, még ha egy ilyen jó csapattal és nagy kerettel könnyűnek is tűnik. Óriási előrelépés ez mindannyiunknak – mondta Tuchel.

Erősebb a német múlt

További történeti érdekesség, hogy bármelyik csapat nyeri is meg a párharcot, a győztes újoncként csatlakozik a BL-história eddigi finalistáihoz. Az RB Leipzig az Eintracht Frankfurt, a Bayern München, a Mönchengladbach, a Hamburg, a Dortmund és s Leverkusen után hetedik német csapatként juthat BL-döntőbe. A PSG Franciaországban csak az ötödik lehet e tekintetben a Reims (1956, 1959), a Saint-Étienne (1976), a Marseille (1991, 1993) és az AS Monaco (2004) után, a trófeát közülük csak a Marseille-nek sikerült elhódítania. A párizsiak eddigi legjobb eredménye az 1995-ös elődöntő.

Forrás: Magyar Nemzet