Hírek Külföldi hirek Lövöldözés volt a bécsi zsinagógánál, legkevesebb hét ember meghalt

Lövöldözés volt a bécsi zsinagógánál, legkevesebb hét ember meghalt

Ismeretlen fegyveresek Kalasnyikov-gépfegyverrel terrortámadást intéztek a Schwedenplatz közelében lévő Seitenstettengasse utcán található zsinagóga ellen. A rendőrség lezárta a környéket, az oe24.TV televízió jelentése szerint az egyik támadó egy robbanószerkezettel felrobbantotta magát. Egy másikat állítólag őrizetbe vettek, zajlik a hajtóvadászat a tettesek ellen. Rendőrségi források szerint hat helyen folyt lövöldözés, a terroristák több helyszínen túszokat is ejtettek. Négy támadót a rendőrök már elfogtak.

Az oe24.TV jelentése szerint hétfőn este röviddel 20 óra után ismeretlen fegyveresek Kalasnyikovval terrortámadást intéztek a Schwedenplatz közelében lévő Seitenstettengasse utcán található zsinagóga ellen. Az épületet őrző egyik rendőrt életveszélyesen megsebesítették. A televízió képein az emberek pánikban menekültek, bezárkóztak a környékbeli vendéglőkbe. Az osztrák zsinagóga vezetője úgy nyilatkozott: nem egyértelmű, hogy a zsinagóga volt-e a célpont. Sebastian Kurz osztrák kancellár a Twitteren azt írta:

Örülünk, hogy a rendőreink el tudták fogni az elkövetőket. Soha nem engedjük, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket, határozottan és minden eszközzel harcolni fogunk az effajta támadások ellen (…) az osztrák rendőrség határozott lépéseket fog tenni a szörnyű terrortámadás elkövetői ellen.

Korábban Karl Nehammer osztrák belügyminiszter is terrortámadásként utalt az eseményekre.

Osztrák hírbeszámolók szerint 15 sérültet ápolnak kórházban, közülük hét állapota súlyos. Egyelőre csak egy rendőr és egy járókelő halálát erősítették meg. Más jelentések szerint több halott és sebesült is lehetséges. Az oe24 televízió képein látni, hogy egy rendőr életét vesztette.

Túszakció a Mariahilfestrassén

A rendőrség lezárta a környéket, az oe24.TV televízió jelentése szerint az egyik támadó egy robbanó szerkezettel felrobbantotta magát. A fegyveresek közül a rendőrség már négyet elfogott. A támadók mind ugyanolyan fehér uniformist viseltek, ami szervezett merényletre utal. A hatóságok a már elfogott támadókat levetkőztették.

A Mariahilferstrassén a támadók több túszt ejtettek foglyul, Twitter-beszámolók szerint a fegyveresek része egy hotelban vagy egy étteremben zárkózott el több emberrel. Még zajlik a túszakció, a rendőrség tájékoztatása szerint hat különböző helyszínen folyt lövöldözés Bécs belvárosában.

Már a különleges bevetési egységek is a helyszínen vannak, a bécsi operánál a járókelőket a földre fektették és átvizsgálták őket.

A lakosságtól azt kérték, ne hagyják el otthonaikat, és ne posztoljanak a közösségi médiában meg nem erősített információkat, illetve fotókat és videókat.

A nagyszabású rendőrségi művelet továbbra is folyamatban van.

Hírügynökségi források már legkevesebb hét halottról cikkeznek.

A Kronen Zeitung úgy értesült, hogy a támadás a Seitenstettengasse utcában történt. A közeli Schwedenplatzon lövések is eldördültek. A lap szerint egy őrszolgálatot ellátó rendőr életveszélyesen megsebesült.

Rendőrségi források szerint több támadó van, az Akakiko étteremben pedig túszokat ejtettek a terroristák. A bécsi rendőrség a Twittwer fiókján magyar nyelven is figyelmeztetett a helyzetre, egyúttal arra kérve a közelben tartózkodó magyarokat, hogy ne osszanak meg a közösségi oldalakon felvételeket a lövöldözésről.

Forrás: Magyar Nemzet