Hírek Amerikai hirek Kivizsgálják a választási szabálytalanságokat, egy amerikai ügyész már lemondott

Kivizsgálják a választási szabálytalanságokat, egy amerikai ügyész már lemondott

William Barr, az Egyesült Államok legfőbb ügyésze zöld jelzést adott a november 3-i elnökválasztáson történt, feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására.

kiküldött feljegyzésben dicsérte a demokrácia erejét, mivel több mint 140 millió amerikai szavazott az elnökválasztáson. Azt írta továbbá, hogy az eredmények hitelesítése előtt végezzenek vizsgálatokat az állítólagos választási szabálytalanságokról. Ilyen vizsgálatokat és felülvizsgálatokat akkor lehet lefolytatni, ha egyértelmű és látszólag hiteles állítások vannak olyan szabálytalanságokról, amelyek – ha igazak – potenciálisan befolyásolhatják az egyes eredményeket az államokban.

Barr szerint a szavazás lezárultával „elengedhetetlen, hogy az amerikai nép bízhasson abban, hogy a választást úgy hajtották végre, hogy az eredmények pontosan tükrözik a választók akaratát”.

Barr utasítása után lemondott a választási bűncselekmények vizsgálatáért felelős vezető ügyész – írta a CNN. Richard Pilger szerint ez ugyanis semmissé teszi azt a negyvenéves irányelvet, mely szerint a választási eredmények hitelesítése előtt tilos megindítani bármilyen eljárást szavazási csalások gyanújának kivizsgálására.

Mint arról beszámoltunk, Donald Trump amerikai elnök jogászcsapata benyújtotta a perkeresetet a pennsylvaniai választások miatt. A keresetet a pennsylvaniai szövetségi bíróságon nyújtották be, annak gyanújával, hogy a tagállam levélszavazási rendszere “nélkülözött minden átláthatóságot és ellenőrizhetőséget, amely a személyes szavazások esetében biztosított volt”.

Az InfoRádió Aréna című műsorának szerdai vendége Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének megbízott vezetője lesz, a téma pedig az amerikai elnökválasztás.

Nyitókép: Levélszavazatokat számolnak egy választási hivatalban a Pennsylvania állambeli Allentownban 2020. november 5-én. MTI/AP/Mary Altaffer

Forrás: Infostart.hu