Hírek Elszakított területi hirek Kitiltották Ukrajnából Grezsa István magyar miniszteri biztost

Kitiltották Ukrajnából Grezsa István magyar miniszteri biztost

Nem engedték be Ukrajnába kedd reggel Grezsa István magyar kormánybiztost, értesült a Jevropejszka Pravda. Eszerint ő lehet az egyik magas rangú magyar hivatalnok, akit még október végén tiltottak ki az országból az ukrán hatóságok.

Grezsa istván

A portál értesülései szerint az idén nyáron újra kinevezett, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos november 24-én, kedd reggel a Beregsurány–Asztély határátkelőt használva jelentkezett belépésre, de az asztélyi oldalon a határőrség képviselői közölték vele: nem léphet be Ukrajnába, mert kiutasítási végzés van vele szemben érvényesítve.

Grezsa István mintegy egy órát vesztegelt a határon, majd kénytelen volt visszafordulni.

Mint ismert, az ukrán külügyminisztériumban a meglepően jó kárpátaljai magyar választási eredmények miatt kezdtek megalapozatlan hisztériázásba, felháborodva azon, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is szavazásra buzdította a Kárpátalján élő magyarokat. Kijev szerint ezzel beavatkoztak Ukrajna belügyeibe, de a magyar tárcavezető ezt később egyértelműen cáfolta.

Kijev ekkor tudatta, két magyar magas rangú kormányzati tisztviselőt is kitilt, de neveiket nem hozta nyilvánosságra. Potápi Árpád János később egy sajtóeseményen elmondta, úgy érzi, az egyik kitiltott ő lehet. Felmerült, hogy esetleg Magyar Levente külügyi államtitkár is persona non grata lett, amiért a kampány véghajrájában Beregszászban járt, de a friss fejlemények alapján ezek szerint Grezsa István került “feketelistára”

Forrás: kiszo.net