Hírek Sport hirek Kihasználta az első aranylabdát a Fradi

Kihasználta az első aranylabdát a Fradi

A Honvéd elleni 2-0-s győzelemmel az FTC harmincegyedszer aranyérmes az NB I-ben

Szilágyi László

Tartalékos felállásban is uralta a Honvéd elleni mérkőzést a Ferencváros a labdarúgó NB I 30. fordulójában. A kulcsjátékosait a mérkőzés nagy részében pihentető FTC a szünet után két gyors góllal eldöntötte a mérkőzést a kupagyőztes ellen, 2-0-ra nyert, és ezzel három fordulóval a bajnokság vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert a Mol Fehérvár előtt, s megvédte a bajnoki címét. Szergej Rebrov az első külföldi edző, aki zsinórban kétszer nyert bajnokságot az NB I-ben.

Tegye fel a kezét, aki ki tud igazodni Szergej Rebrov nyilatkozatain! A Ferencváros ukrán edzője megfújta a harci kürtöt klubja honlapján, a „mindenki tudja, hogy mi a tét” kijelentése arra engedett következtetni, hogy a létező legerősebb csapatával áll fel a Honvéd ellen, hogy lezárja a bajnoki címért folytatott versenyt. Egy győzelem kellett a Fradinak a 31. bajnoki címéhez. Ehhez képest Rebrov kihagyta Igor Haratint, Isaelt, Nguen Tokmacot, Sigér Dávidot és Lovrencsics Gergőt, sőt még kapus poszton is változtatott: Dibusz Dénes helyett a Honvéddal 2017-ben bajnok Gróf Dávid kapott lehetőséget az „aranymeccsen”. Ehhez képest a Fradi edzője, legalábbis az összeállítást tekintve, nem gondolta túl a kispestiek elleni meccset. Pedig ő is törétnelmet írhatott az NB I-ben: ő lehetett az első külföldi edző a magyar bajnokságban, aki zsinórban kétszer nyer bajnokságot.

A játéknap előtt a hatodik helyen álló Honvéd edzője, Pisont István nem sakkozott. Miért is tette volna? Pisont a végleges kinevezésre vágyik a Honvéd kispadján, márpedig a hosszú távú szerződést csak győzelmekkel lehet kierőszakolni. Már a bemelegítésnél is esett az eső, s mikor a hangosközlő sorolta a két csapat összeállítását, Marco Rossi éppen a kispestiek két vb-t is megjárt klublegendájával, Garaba Imrével diskurált, mindketten hallhatták, amint a Honvéd-tábor kifütyüli a korábbi kedvenceit, a piros-feketéről zöld-fehérre váltó Grófot, Botka Endrét és Vécsei Bálintot.

Ahogy a futballzsargonban mondják, a küzdő jelleg dominált a mérkőzésen. Kívülről úgy tűnt, hogy nem a pályán levő 22 labdarúgó akarta a legjobban a győzelmet, hanem Pisont István. A drapp zakójában dirigáló Honvéd edző ezer fokon égett, űzte, hajszolta a csapatát. Kaput eltaláló lövés nélkül zárult az első félidő; az FTC védője, Civic járt a legközelebb a gólhoz, 33 méteres bombája elsuhant a jobb felső sarok mellett.

Új lendülettel kezdte a második félidőt a bajnokesélyes: Zubkov még hibázott közelről, de Blazic már nem: Skvar­ka szöglete után bólintott a Honvéd kapujába. Öt percre már kettővel ment a Fradi: Skvarka lapos lövéssel megduplázta a zöld-fehérek előnyét. A kezdeti sokkból lassan ocsúdott a Honvéd, Szendrei lövésénél Grófnak kellett bravúrt bemutatnia. Tömeges cserékkel szakították meg az edzők a meccset, vezetése tudatában a Fradi visszahúzódott, a Honvéd erőlködött. Az eredmény már nem változott: a Ferencváros története harmincegyedik bajnoki címét nyerte. Teljesen megérdemelten.

NB I, 30. forduló: Kisvárda–ZTE 0-1. Gólszerző: Radó (11-esből, 83.), Bp. Honvéd–Ferencváros 0-2. Gól: Blazic (48.), Skvarka (53.). A mai program: Paks–Kaposvár 16.55, Diósgyőr–Puskás Akadámia 19.00, Mol Fehérvár–Debrecen 19.00, Újpest–Mezőkövesd 21.05. Valamennyi mérkőzést közvetíti az M4 Sport.

Forrás: Nemzeti Sport