Hírek Elszakított területi hirek Kifent kés

Kifent kés

Tiltott kastélyok-mégsem háborús gonosztevő Báró Kemény János, Erdély egyik legnagyobb humanistája?

Margittai GáborRomániában ma mindent bevetnek, csak hogy megakadályozzák az 1945 után elkobzott javak jogszerű visszaszolgáltatását. A hivatali szabotázs, a történelemhamisítás és a karaktergyilkosság ezt az állami szintű mestertervet szolgálja.­ A napokban dőlt el egy jóvátételi per, amely összeomlással fenyegette Erdély egyik legrégebbi történelmi családját.

Fotó: MTI–Mohai Balázs

Most már én is kivéreztem, belefáradtam, nem látom a végét – mondta elkeseredetten báró Kemény Endre, amikor néhány hete érdeklődtem, hogy áll a per, amely meghatározhatja az ősi Kemény-família jóvátételi harcait jó időre, talán egyszer és mindenkorra. De akár a többi erdélyi történelmi családét is, ha precedenst teremt. Hiszen romba dönthet mindent, amit három évtized alatt nagy keservesen sikerült visszaépíteni – a román restitúciós törvények útvesztőjében bolyongva. Amúgy is évek óta tart a jóvátétel „visszafordítása” Romániában, ez a fű alatt zajló, de nagyon hatékony folyamat: az 1945 után elkobzott, 1990 után visszaperelt javakat a balkáni állam igyekszik visszavenni – vagy a megnyert perek ellenére sem adja vissza őket.

Kemény Endre, báró Kemény János Magyarországon élő unokája július elején azt felelte kérdésemre, ez az eljárás most arról szól, hogy ha a hatalomnak sikerül bebizonyítani nagyapja „háborús bűnösségét”, pontosabban Románia második világháborús ellenségei közé sorolni őt, akkor az akár teljes vagyonelkobzáshoz is vezethet, és legrosszabb esetben még az Erdély északi határvidékét őrző Kemény-várkastély is visszakerülhet román kézre. Mindhiába ölte a család éveit, pénzét és idegrendszerét a több ezer négyzetméteres, impozáns épület visszaharcolásába.

Báró Kemény János lányával, Mikolttal a két világháború között. A cél a múlt kisajátítása
Fotó: A Kemény-család archívuma

„Nagy kő esett le a szívünkről. Megnyertük a pert!” – olvasom most a kora reggeli ujjongó e-mailt, amelyet Endre küldött. Hosszú, lélekőrlő huzavona után, a tárgyalást ötödször elhalasztva végül úgy döntött a Prahova megyei törvényszék, hogy báró Kemény János, Erdély talán legnagyobb mecénása, író, szerkesztő, az Erdélyi Helikon marosvécsi szervezője és vendéglátója, erdélyi és anyaországi írók támogatója, a Concordia zsidó színház létrehozója és finanszírozója, a magyar–román megbékélés apostola nem bűnös. Nem lett hazaáruló, nem bujtogatott románok meggyilkolására, nem vált „horthysta-fasiszta” báróvá. Nem lett új főnemesi bűnbak, nem lett újabb Wass Albert-ügy.

Úgyhogy folytatható a párviadal az örökségért.

A teljes cikket itt lehet elolvasni

Kapcsolódó videó

Forrás: Magyar Nemzet