Hírek Magyarországi hírek Kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság

Kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság

További igazságtalan támadások várhatóak Brüsszelből

Duo si faciunt idem, non est idem. Ha ketten teszik ugyanazt, az nem ugyanaz.

Az Európai Bizottság (EB) jogállamisági jelentése hű a latin mondáshoz. A tegnapi bevezető után következzék egy

mesterkurzus a kettős mércéhez a magyar,

illetve a „jogállamiság barátai”, vagyis a Benelux és az északi tagállamok jelentéseinek összevetése alapján – olvasható Varga Judit igazságügyi miniszter szombati Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető úgy fogalmazott: az EB megkérdőjelezi a magyar ügyészség függetlenségét, annak ellenére, hogy a legfőbb ügyész egyetlen más szervnek vagy közjogi méltóságnak sincsen alárendelve és nem utasítható.

– Belgiumban, Dániában, Hollandiában és Luxemburgban az igazságügyi miniszter még konkrét ügyekben is utasíthatja az ügyészséget, Finnországban pedig a kormány felmentheti vagy felfüggesztheti a legfőbb ügyészt. A bizottság emiatt nem aggódik – fejtette ki a miniszter.

– Varga Judit hangsúlyozta: Magyarország rendelkezik átfogó antikorrupciós stratégiával, amit az EB a horizontális jelentésében nem tart fontosnak megemlíteni. Hozzátette: Finnország és Svédország korrupcióellenes erőfeszítéseit viszont annak ellenére is megdicséri az Európai Bizottság a jelentésében, hogy antikorrupciós stratégiáját még nem fogadta el.

– Az EB hosszasan ecseteli a magyar bejelentővédelemre vonatkozó törvény vélt hiányosságait. Belgium esetében viszont csak röviden megemlíti, hogy ilyen átfogó szabályozásuk nincs is.

– Az Európa Tanács újságírók védelmét szolgáló platformján

Magyarországgal és Belgiummal szemben 2019–2020-ban ugyanannyi bejelentés érkezett.

Ezt a bizottság úgy értelmezi, hogy Magyarországon az újságírókat érő veszély „rendszerszintű”, míg Belgiumban „viszonylag ritka” – mutatott rá a tárcavezető, megjegyezve: vasárnap folytatás következik olyan jogállamisági problémákkal, amelyek valamilyen „csodálatos” oknál fogva kimaradtak az országjelentésekből.

Forrás: Magyar Nemzet