Hírek Magyarországi hírek Kárpát-medence-antológia online térben

Kárpát-medence-antológia online térben

A Hagyományok Háza online sorozata, a SzínpadOn az idén hetvenéves Magyar Állami Népi Együttes nagy sikerű előadását, a Kárpát-medence-antológiát tűzi műsorára május 14-én. Mihályi Gábor együttesvezető mutatja be az olvasóknak a produkciót.

„Az elmúlt évet – a trianoni békediktátum évfordulóján – a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította. Ennek jegyében készítettük el a Kárpát-medence-antológiát. A darab alapvető koncepciója: minden politikai kataklizma ellenére mi, magyarok a Kárpát-medencében összetartozunk. Örömmel látjuk, hogy az akkor meghúzott határok az utóbbi évtizedekben átjárhatóvá váltak, de ez nem jelenti azt, hogy ha egy magyar Kolozsvárra vagy Kassára látogat, ne fájna a szíve.

Részlet az előadásból
Fotó: Váradi Levente

Az előadás másik üzenete, hogy mi, magyarok a Kárpát-medencében velünk együtt élő nemzetiségekkel is összetartozunk. Az ezeréves szentistváni Magyarország – a vérzivataros századok ellenére – egy kulturális egységet kovácsolt.

Ezt, a kettős összetartozás gondolatát osztjuk meg a nézőkkel, a magyar és más nemzetiségek táncai és zenéi teszik sokszínűvé a bemutatót. A jó szemű közönség számára egyértelművé válhat, hogy a több száz éves együttélés hatott a másik szokásaira, kultúrájára. Ne feledjük, híres erdélyi-felvidéki zenészeink jártak román, szlovák lakodalmakba, keresztelőkre is! Jó példa erre a Magyarpalatkai Banda, a zenekart a környék mintegy félszáz falujába hívták, s mindenütt megállta a helyét. Nemcsak a zene, a táncok is sokban hasonlítanak; a különbözőség sokszor a népi szokásokkal, az adott táncos vérmérsékletével, temperamentumával magyarázható. Felvidéken a szlovák csárdás figurája is nagyban hasonlít a magyarra, s még sorolhatnám a példákat.

A produkcióban nyomatékkal jelenik meg az erdélyi örökség rendkívül színes, hagyományőrző tánckultúrájával, hiszen a történelem viharai kegyesebben bántak e különálló országrésszel. Igen, Erdélyben és Partiumban a falusi közösségek is jobban megtartották a szokásaikat, mint akár az anyaország, akár a Felvidék közösségei.

Viszont, mint neve is jelzi, koncepciónkban a Kárpát-medence egésze szerepelt, így gondos válogatással, »pozitív diszkriminációval« tettük teljessé, szélesebb körűvé a produkciót.”

További információkat a Hagyományok Háza honlapján olvashatnak.

Forrás: Magyar Nemzet