Hírek Elszakított területi hirek Jogerős Ráduly és Szőke felmentése

Jogerős Ráduly és Szőke felmentése

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla szerdán kihirdetett ítélete megerősítette a Maros Megyei Törvényszék korábbi alapfokú határozatát, és jogerősen felmentette az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vádjai alól Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét. Véget ért a kálvária, jogerősen is felmentették Szőke Domokost és Ráduly Róbert Kálmánt

Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos perének fellebbviteli tárgyalása során az összes, korábban megidézett tanút meg kellett hallgatnia a bíróságnak, mivel felmentő ítélet esetében ez az előírás. A tanúmeghallgatás májusban kezdődött el, hat tárgyalást tartottak, amelyeken sorra megjelentek a tanúk, akik vallomásaikban fenntartották korábbi nyilatkozataikat.

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla szerdán kihirdetett ítéletében elutasította a DNA fellebbezését az elsőfokú ítélet ellen, helybenhagyva azt. Az elsőfokú tárgyalás végén tavaly októberben mentette fel a Maros Megyei Törvényszék a két elöljárót a hivatali visszaélés, érdekkonfliktus, illetve okirat-hamisításra való felbujtás vádjai alól, ez most jogerőre emelkedett.

Cáfolták a vádakat Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vádiratában azt állította, hogy a vádlottak megkárosították a Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökséget, amikor a Sapientia egyetemnek kiadott építkezési engedély kibocsátásakor nem vették figyelembe az ortodox templom műemlék jellegét.

Ezt kérdésünkre még a vádemelés után cáfolta Andrei Moldovan, Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke, aki arra sem volt hajlandó, hogy károsult félként részt vegyen a perben. 

A vádak szerint 2007 és 2011 között Ráduly és Szőke több alkalommal hagyott jóvá indokolatlan kifizetéseket egy kataszteri felméréseket elvégző cég számára anélkül, hogy ezeket törvényes módon átvették volna, jogosulatlanul használták országon belüli kiszállásra a hivatali gépkocsit, Szőke esetében egy ingatlanbérleti szerződés törvénytelennek vélt módosítása, illetve a taplocai borvízforrás melletti parkot elkészítő cégnek egy összeg indokolatlan kifizetése volt a vád.

Az elöljárók végig ártatlanságukat hangoztatták, a tanúk vallomásai pedig megcáfolták a DNA állításait.

Forrás: szekelyhon.ro