Hírek Vélemények/Publicisztikák Je suis román

Je suis román

Negru. Románul ez feketét jelent. Sem többet, sem kevesebbet. Amikor Sebastian Colțescu kimondta ezt a szót, nem gondolta volna, hogy véget ért a karrierje.

Nem gondolta volna, hogy botrány lesz belőle, hogy a török elnök is megszólal az ügyben, hogy a mimózamilliárdos futballisták sírós, érzékenykedő kislányokká vedlenek, és igazságért siránkoznak. Nem, mert csak annyit mondott: „a fekete”.

Ennyit mondott a PSG–İstanbul Başakşehir BL-meccsen, amikor a szintén román vezetőbíró megkérdezte tőle, hogy ki szólt be kinek a pályán, kinek mutassa fel a piros lapot, mire Sebastian Colțescu azt mondta, hogy „a fekete”. Nem azt mondta, hogy az a rohadék, aljadék, szemétláda fekete.

De Pierre Webo a „negru” szó hallatán dühbe gurult, és mindenki más is hisztizett annak libsi rendje és módja szerint. A török játékosok nem akarták folytatni a meccset, a PSG színes bőrű játékosai is reklamáltak, mintha nem több millió eurót kereső futballisták, hanem óvodás kislányok lennének. Csodálom, hogy nem térden állva vonultak le a pályáról – a Black Lives Matter iránti szolidaritásból.

Így ér véget egy karrier. Sebastian Colțescunak alighanem vége van. Lehet, nem jutott eszébe a játékos neve, és a bőrszíne alapján nevezte meg. Degradálta ezzel? Vérig sértette? Belegázolt a becsületébe? Ugyan már, miről beszélünk: nem Black Lives Matternek nevezik a legújabb amerikai fosztogatómozgalmat is? Akkor az a fekete rendben van, ez a fekete meg nincs rendben, mert román mondta? Azzal nem a bőrszínére redukálnak egy embert? Szörnyű, hogy ilyeneket egyáltalán magyarázni kell.

És közben a csapból is azt folyt, hogy a román játékvezető, a román gazember, a román érzéketlen. A román. Az a kelet-európai felvilágosulatlan barom. Mert azt nyilván lehet, hisz ő fehér. És aki fehér, az vessen magára, az megérdemelné, hogy naponta véresre önostorozza a hátát. Ha ráadásul román, akkor szöges ostorral tegye ezt.

És nemcsak a nemzetközi liberális honlapok, hanem egyes magyar hírportálok is elkezdtek a román játékvezető múltjában turkálni. Nem viccelek, tényleg ezt tették: azt sejtették, hogy voltak erre utaló jelek, mármint arra, hogy előbb-utóbb „feketézni” fog. Veszélyes fickó, több ügye volt, azt ugyan nem írták le, hogy pontosan milyen ügyei voltak, de voltak! És akinek „ügyei” voltak, az csakis egy rasszista román szemétláda lehet. Sőt még a török elnök is beszállt a nyugati libsik kedvenc meccsébe, és olajat öntött a tűzre a Twitter-oldalán.

Szóval ma „je suis” román. Mert mind románok leszünk, ha hagyjuk a gondolat- és rasszizmusrendőrség garázdálkodását.

Forrás: Magyar Nemzet / Pataki Tamás