Hírek Elszakított területi hirek Írdalá.hu: közös akcióban juttatták célba a petíciót Írországban

Írdalá.hu: közös akcióban juttatták célba a petíciót Írországban

Nagy kérdés, sikerül-e még további Európai Uniós államban sikerre vinni az ügyet

A magyar diplomácia és a közösségi média közös sikere volt az, hogy Írországban néhány nap alatt összegyűlt a kellő számú aláírás a székely petícióhoz – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a jelenleg is a szigetországban tartózkodó Pesty László kampányfőnök, aki színészekkel, zenészekkel és más celebritásokkal találkozott az ügy előmozdítása érdekében. A szakember elmondta, hogy az írországi magyar nagykövetség már szeptemberben igyekezett felvenni a kapcsolatot egy sor helyi szervezettel és közösséggel, és elküldte nekik a székely kezdeményezésről szóló tájékoztatót.

– A körülbelül harminc-negyven e-mail közül egy termékeny talajra hullott, és elérte a Conradh na Gaeilge ír kultúrát és nyelvet védő 36 ezres Facebook-csoportot.

Ez a közösség a hétfőn kezdődött ír nyelv hete kapcsán helyben úgy döntött, segít célba juttatni a székely petíciót Írországban is. Vagyis a sikerhez kellett a nagykövetség eltökéltsége és aktivitása, de a megvalósító az ír Facebook-csoport volt. A mi szerepünk most elsősorban annyi volt, hogy a tartalmainkat használták – mutatott rá Pesty László. Hozzátette: tudnak arról is, hogy egy ír férfi, akinek magyar a felesége, szintén sokat segített abban, hogy néhány nap alatt összegyűljön Írországban a kellő mennyiségű aláírás. Sőt, már csaknem ötven százalék ráadás aláírás is befutott.

Pesty László (középen) együtt örül Írországban a sikernek a Conradh na Gaeilge Facebook-csoport két vezetőjével
Fotó: Gerilla.hu

Azzal, hogy a székelyek ügye Írországban is célba ért, már összesen tíz országban sikerült elérni a jogszabályban meghatározott limitet, az összesen egymillió aláírás pedig már tavaly összegyűlt. Ezzel minden bizonnyal érvényes és eredményes lehet a székely petíció, ha a május 7-i határidő után a szignókat ellenőrzik.

Pesty László azzal kapcsolatban nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy sikerül-e még újabb országban célba juttatni a kezdeményezést, de a Gerilla.hu és az Írdalá.hu csapata tovább dolgozik a siker érdekében.

A székely petíció kampányfőnöke korábban úgy fogalmazott, hogy minél több országban teljesítik a célt és minél több aláírást összegyűjtenek, annál nagyobb lesz a nyomás a brüsszeli döntéshozókon, amikor a kezdeményezésről döntenek.

Forrás: Magyar Nemzet