Hírek Magyarországi hírek Hivatalosan is hungarikum lett a Magyar népmesék rajzfilmsorozat

Hivatalosan is hungarikum lett a Magyar népmesék rajzfilmsorozat

Nyilván a magyar népmeséket magyar művészek által feldolgozó rajzfilmek alapból is „hungarikumok”, de most már hivatalosan is azok. Erről az Agrárminisztérium adott ki közleményt.

Nagy István, agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke szerint a Magyar népmesék rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait. A bizottság Lakiteleken megtartott ülésén egyhangúan úgy döntött, a Magyar népmesék rajzfilmsorozat mostantól hungarikum.

A Hungarikumok Gyűjteményébe így jelenleg 76 érték tartozik a fröccstől Puskás Ferenc örökségén át a Magyar operettig.

Csaknem egymilliárd forint támogatást nyerhettek idén a hungarikum-pályázaton résztvevők. A befogadott és formailag megfelelt 425 pályázatból 360 kapott támogatást.

A Hungarikum Bizottság döntése szerint ezúttal a Magyar Értéktárba került: a Jászkürt – Lehel Kürtje, Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk, Vitéz László és Vitéz László- bábjáték, a Magyar Értékmentő Műhelyként Működő Csángó Fesztivál, a Dél-alföldi szikes tavak, valamint Kecskemét szecessziós városmagja, különös tekintettel a Cifrapalota épületére.

Na de mik is azok a hungarikumok a hivatalos meghatározás szerint?

Erről egy erre szakosodott honlapon lehet tájékozódni. E szerint ez „a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség”. Az erről szóló törvényt 2012-ben fogadta el az Országgyűlés.

Bárki javasolhat értéket az alap szintű értéktárakba történő felvételre. Az ide bekerülők terjeszthetők fel a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd pozitív döntést követően újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.

Forrás: HVG