Hírek Amerikai hirek Hajléktalanból lett republikánus képviselőnőt is megválasztottak

Hajléktalanból lett republikánus képviselőnőt is megválasztottak

Egyre több konzervatív női képviselő foglal helyet az amerikai képviselőházban. Van közöttük olyan is, aki az utcáról küzdötte fel magát egészen a szenátusig. Nyolc, korábban demokraták által elfoglalt széken ül majd republikánus képviselő, és a 8-ból 6 nő. 

Legalább 13 republikánus nő csatlakozik a 117. amerikai kongresszushoz a 2020-as választások után. Ezzel a képviselőházban helyet foglaló nők száma a legmagasabb lesz Amerika történelmében.

Egyre több republikánus képviselő ül a széksorokban, és a 8, korábban demokrata helyből 6-ot nők foglalnak el. A Washington Post cikke alapján a mostani 13 képviselőnőhöz több mint egy tucat csatlakozhat, ezzel megduplázva számukat.

A republikánus párt (Grand Old Party, GOP) új kongresszusi képviselői maguk is történelmet írnak. A dél-karolinai Nancy Mace például az első nő, akit megválasztottak az államban, a floridai Kat Cammack pedig a legfiatalabb női GOP-képviselő lett.

Kat Cammack Florida harmadik választókörzetében nyert, több szempontból is különleges a története.

Cammack hajléktalan lett, miután a családja egy megbukott Obama-program miatt elveszítette a szarvasmarhafarmot, ahol felnőtt. Hónapokig az utcán élt, majd Ted Yoho képviselő kampánymenedzsere lett, aztán maga is indult a képviselői posztért.

Maria Elvira Salazar Florida 27. választókörzetének képviselője lett.

Egészen fiatalon megtanulta, mit jelent a szabadság, amikor szülei Fidel Castro idején emigráltak Kubából. A szocializmus elleni harcra tette fel az életét.

Marjorie Greene Georgiában nyert óriási fölénnyel, a 14. választókörzetet képviseli.

Greene a szocializmus elleni küzdelem egyik élharcosa, három gyermek anyja, saját bizniszét vezeti hosszú évek óta. Megalapította, fejlesztette és eladta az USA egyik legnagyobb CrossFit-edzőtermét.

Ashley Hinson Iowa 1. választókörzetében aratott győzelmet.

Azt mondja, ő az, aki a hétköznapi embereket képviseli a kisbuszával és a hitelével. Az iowai emberek gazdasági helyzetének javításáért küzd évek óta, így kampányában főleg adócsökkentést és infrastruktúra-fejlesztést ígért.

Lauren Boebert Colorado állam 3. választókörzetének képviselője lett.

Kampányát a fegyvertartás, az energia és az alkotmányos jogok köré építette fel. Politikai karrierjén kívül egy éttermet üzemeltet (Shooter’s Grill).

Victoria Spartz Indiana állam 5. körzetében nyert.

A félig ukrán, félig amerikai képviselő pénzügyi ügyvezetőként dolgozott nagyvállalatoknál, amíg állampolgárságát megszerezte. Korábban szenátorként, most a képviselőházban küzd az alkotmány második addendumáért, a fegyvertartási jogokért.

Amerika-szerte egyre több női képviselőt választanak meg: Lisa McClain Michiganben, Michelle Fischbach Minnesotában, Yvette Herrell Új-Mexikóban, Stephanie Bice Oklahomában, Nancy Mace Dél-Karolinában, Diana Harshbarger Tennesseeben zsebelte be a legtöbb szavazatot.

Forrás: 888.hu