Hírek Amerikai hirek Ha valaki tud személyesen tüntetni, akkor tud személyesen szavazni is

Ha valaki tud személyesen tüntetni, akkor tud személyesen szavazni is

Ha valaki tud személyesen tüntetni, akkor képes személyesen szavazni is – írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren szerdán. A korábbi tüntetésekre utalva az elnök ismét amellett érvelt, hogy a levélszavazás alkalmat teremthet a csalásra.

Donald Trump és a republikánus politikusok többsége ellenzi a levélszavazást, példákat hozva arra, hogy a mostani előválasztásokon is több helyen – legutóbb például New Yorkban – késedelmesen hirdettek eredményt, mert nem sikerült időben összeszámolni a voksokat. A demokraták a koronavírus-járványra hivatkozva a levélszavazást szorgalmazzák. Egyes szövetségi tagállamokban, például New Jerseyben a demokrata párti kormányzó már el is rendelte, hogy minden szavazópolgárnak küldjék ki postán a szavazócédulákat, függetlenül attól, hogy kérték-e vagy sem.

A Trump-kampány kedden bírósághoz fordult Phil Murphy döntésének megváltoztatása érdekében, arra hivatkozva, hogy ezen változtatással a kormányzó megsértette “a polgárok jogát a választáshoz”, s a választási törvény módosítása a tagállami törvényhozás hatásköre. Az eddigi előválasztási tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a járvány miatt többen választják a levélbenszavazást. Kedden három államban – Alaszkában, Wyomingban és Floridában – tartottak előválasztást, és friss sajtóhírek szerint Floridában a 2016-os előválasztásokhoz képest jóval többen, több mint kétmilliónyian döntöttek úgy, hogy postai úton voksolnak.

A választások módja miatti politikai viták nyomán bírálatok kereszttüzébe került az állami postaszolgálat (USPS) is, amelyet demokrata párti politikusok azzal vádolnak, hogy az új reformintézkedésekkel akadályozná a levélszavazás zavartalan lebonyolítását. Louis DeJoy, az USPS új vezetője kedden jelentette be, hogy a novemberi választásokig felfüggeszti az elődje által kidolgozott és meg is kezdett reformok megvalósítását. Közleményében DeJoy hangsúlyozta: azért döntött így, hogy még a látszatát is elkerülje annak, hogy az USPS befolyásolni akarná a választási folyamatot. Közölte egyben azt is, hogy nem zárnak be postahivatalokat, nem csökken a nyitvatartási idejük és nem csökkentik a postaládák számát sem.

Egyes demokrata párti politikusok a bejelentés ellenére is ragaszkodnak ahhoz, hogy a postaszolgálat vezetőjét a jövő héten meghallgassák a kongresszusban. Álláspontjukat Trump az egyik Twitter-bejegyzésében szerdán “nevetségesnek” minősítette.

Forrás: MTI