Hírek Morzsák György Attila tollából-Töltött tojás

György Attila tollából-Töltött tojás

A tojás, az tényleg egy nagyszerű dolog. A tojás, az tényleg egy nagyszerű dolog.

A töltött tojás, na, az megint az emberi találékonyság egyik csúcsterméke.

Tojni különben is élvezet, ezt minden reggel elmondhatom a vécén ülve fészbukozás mellett.

Jut eszembe, annak idején, ha a tyúkok nem tojtak, nagyanyám a Gyimesekben ügy felnyúlt a sós vizes ujjával a tyúk seggébe, hogy minden proktológus megemelhetné a kalapját.

Aztán tojtak, mert hát, még egyszer nem akarták ezt a műveletet. Akármilyen kicsi agya is van egy tyúknak, plázapipinek akár, ezt még egyszer nem akarja.

De hát a tojás, ab ovo, mégiscsak a világ bölcsője, már a dinoszauruszok is tojásokat raktak.

Viszont, aki kitalálta, hogy ebbe a madárembrióba, miután megfőztük, májpástétomot töltünk bele,vajat, mustárt, majonézt (ez is megér majd egy misét!), a saját sárgáját, teszünk a tetejére egy kicsi ződet, például petrezselymet vagy zellert, na, az simán megérdemelné a biológiai Nobel-díjat.

(Most kicsit csapongok, Nobel azért nem alapított matematika Nobel-díjat, mert egy gaz matematikus elcsábította feleségét. Tényleg így volt).

Szóval, a töltött tojást tényleg csak ünnepi alkalomkor esszük, Karácsony, Húsvét, Pünkösd, keresztelő, konfirmálás, elsőáldozás, barátok látogatása, vagyis majdnem mindennap.

A drága majonéz, ami az egészben a legveszélyesebb.

Az óramutató járásával megegyező irányba kell kavarni, mert amúgy sem vinne vissza Trianonig, az idő kereke már csak ilyen.

A feleségem szerint, ha egy kis mustárt teszel bele, akkor amúgy sem megy össze, nem csapódik ki, hát, ezt is fenntartásokkal fogadom, bár alázatos férjként egyetértek, a töltött tojáshoz tényleg kell egy kiskanálnyi mustár.

Elvetemült emberek kaszinótojásként is emlegetik, de hát azok olyanok is, maximum a Parlament menzáján dobálják meg vele ellenzéki barmok a fényességes Szultán arcképét, meg az új Alkotmányt, erre is volt példa. Ezt felejtsük is el.

Kaszinótojást utoljára Krúdy Gyula evett, talán ferencjóska (ebben nem vagyok biztos), meg a cigányprímások a Mátyás-pincében.

Nekünk töltött tojás.

Most, helyben, íziben, azonnal és rögvest ráparancsolok az asszonyra, készítsen töltött tojást. Megvan az esélye, ebből csak egy rántotta lesz a fejemen, de a próba megéri.

És jó gyimesi, pityókás házikenyérrel kimártogatni a majonézt…

Nyam.

Egészségünkre.

György Attila József Attila-díjas író

Forrás: Facebook